Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2022, 6:45
Čas čítania 0:45
Jakub Paulík TASR

Turecko nechce Švédsko ani Fínsko v NATO. Prezident Erdogan krajiny tvrdo skritizoval

NEWS FÍNSKO NATO SPRÁVY ZO SVETA ŠVÉDSKO TURECKO
Uložiť Uložené

Ankara tak podľa analytikov môže vytvárať tlak na ďalšie členské štáty NATO.

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová potvrdila, že Švédsko podobne ako Fínsko podá žiadosť o členstvo v NATO. Proti ich vstupu do Severoatlantickej aliancie sa však ihneď vyhradilo Turecko.

„Nepovieme ‚áno‘ tomu, aby sa (krajiny), ktoré uplatňujú sankcie voči Turecku, pripojili k bezpečnostnej organizácii NATO,“ vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Analytici tvrdia, že týmto krokom si chce Ankara vydobyť od zvyšných štátov z NATO rôzne ústupky.

Odporúčané
Oficiálne: Švédsko požiada o vstup do NATO Oficiálne: Švédsko požiada o vstup do NATO 16. mája 2022, 15:40

Hlavným mestám Helsinkám a Štokholmu prezident odkázal, že sa nemusia obťažovať s posielaním ich delegácie do Turecka, pretože postoj Ankary vo veci aj tak nezmenia. Fínsko a Švédsko Erdogan už v piatok označil za „penzión pre teroristické organizácie“. Švédsko je podľa neho „liahňou teroristických organizácií“ a prezident tvrdí, že teroristi v ich krajine sa nachádzajú aj priamo medzi poslancami.

Turecku prekáža, že Švédsko mu v roku 2019 po vojenských operáciách v Sýrii prestalo dodávať zbrane. Zlé vzťahy majú aj preto, že Švédsko a Fínsko za uplynulých 5 rokov odmietli Turecku vydať 33 osôb, ktoré Ankara podozrieva z terorizmu. Ide o osoby obvinené z väzieb na hnutie, ktoré v Turecku spájajú s pokusom o zvrhnutie Erdogana z roku 2016, ale aj o ľudí údajne prepojených na kurdských militantov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia