Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2022, 16:43
Čas čítania 1:07
Jakub Paulík TASR

Viktor Orbán sa stal piatykrát premiérom. Podporilo ho 133 poslancov, proti bolo 27

ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY ZO SVETA VIKTOR ORBÁN
Uložiť Uložené

Viktor Orbán po odhlasovaní zložil slávnostný sľub.

Poslanci maďarského Národného zhromaždenia si zvolili Viktora Orbána za premiéra. Za Orbána hlasovalo 133 zákonodarcov, proti bolo len 27. Hlasovania sa nezdržal nikto.

Po hlasovaní Viktor Orbán piatykrát zložil slávnostný sľub. Podporu mu vyjadril aj odchádzajúci prezident János Áder. Ten ešte na ustanovujúcej schôdzi nového parlamentu 2. mája navrhol, aby poslanci opätovne hlasovali za Viktora Orbána.

Anketa:
Teší ťa úspech Viktora Orbána?
Áno.
Nie
Áno.
48 %
Nie
52 %

Po zložení slávnostného sľubu Orbán povedal, že nasledujúce desaťročie bude obdobím nebezpečenstiev, neistoty a vojen. Zároveň výrazne kritizoval EÚ. „Nevzdáme sa ochrany hraníc, nezbúrame hraničné zábrany, nevpustíme migrantov, ochránime rodiny, genderových aktivistov nevpustíme do našich škôl a neprijmeme opatrenia, ktoré by zničili maďarské rodiny,“ vyhlásil.

Politickej strane Viktora Orbána Fidesz-KDNP sa v Maďarsku dlhodobo veľmi darí. V parlamentných voľbách 3. apríla 2022 dokonca trhali rekordy. Od voličov dostali viac než 3 milióny hlasov. Štvrtýkrát po sebe tak získali dvojtretinovú väčšinu hlasov.

Psychiater a spisovateľ Péter Hunčík si myslí, že Orbána nikto nedokáže poraziť aj pre absolútnu nevyrovnanosť v tamojších médiách. 

„V Maďarsku je len jeden denník, ktorý je pozitívnejšie ladený voči opozícii, a dva alebo tri týždenníky. To je všetko. Viktor Orbán získal aj celoštátne, vidiecke a krajské časopisy. Pod kontrolou mali aj všetky televízie s výnimkou RTL Klubu.

Rádiostanice nemá opozícia žiadne. To, čo sa v Maďarsku robilo, nebola publicistika alebo novinárska práca. Hovorilo sa, že Viktor Orbán vycvičil papagájové komando, ktoré opakuje slogany vypustené z centrál,“ povedal Hunčík pre Refresher.

Odporúčané
Psychiater Hunčík: Zamestnávatelia v Maďarsku nútili zamestnancov, aby hlasovali za Orbánov Fidesz. Museli sa odfotiť s lístkom Psychiater Hunčík: Zamestnávatelia v Maďarsku nútili zamestnancov, aby hlasovali za Orbánov Fidesz. Museli sa odfotiť s lístkom 4. apríla 2022, 19:30
Mohlo by ťa zaujímať:
Smutné citáty o láske: slová, ktoré ti možno pomôžu prekonať sklamanie
Najväčšie mýty o chudnutí s expertom: Dá sa schudnúť len z brucha? Je lepšie cvičiť, alebo menej jesť? Koľko alkoholu môžeš vypiť?
72 hodín v Bratislave: zisti, kam do prírody, na dobré jedlo a za umením v hlavnom meste
Domov
Zdieľať
Diskusia