Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2022, 19:30
Čas čítania 4:30
Viktor Kniš

Psychiater Hunčík: Zamestnávatelia v Maďarsku nútili zamestnancov, aby hlasovali za Orbánov Fidesz. Museli sa odfotiť s lístkom

NEWS MAĎARSKO VIKTOR ORBÁN
Uložiť Uložené

O vplyve Viktora Orbána na Slovensko aj o maďarských parlamentných voľbách sme sa rozprávali so známym spisovateľom Pétrom Hunčíkom. Porozprával nám, vďaka čomu sa stal Orbán opäť neohrozeným premiérom.

Viktor Orbán so svojou stranou Fidesz zvíťazil v parlamentných voľbách a šéfovať bude ako premiér kabinetu, v ktorom má ústavnú väčšinu.  

„Toto víťazstvo si budeme pamätať do konca života, pretože sme museli bojovať proti obrovskému množstvu protivníkov: miestnej ľavici, medzinárodnej ľavici všade okolo, byrokratom z Bruselu, všetkým peniazom a inštitúciám Sorosovho impéria, medzinárodným mainstreamovým médiám aj ukrajinskému prezidentovi. Nikdy sme nemali toľko oponentov naraz,“ vyhlásil Orbán pred stúpencami v Budapešti.

Podľa psychiatra a spisovateľa Pétra Hunčíka Orbán týmto prejavom len spečatil to, na čom postavil celú svoju kampaň. Dlhodobo tvrdil, že ľavica chce namiesto oleja a plynu ľudskú krv, a strašil ľudí koronavírusom, migrantmi aj vojnou. Dodáva takisto, že Orbán venoval v rámci kampane veľa peňazí pre rôzne vrstvy obyvateľstva, aby si víťazstvo zaistil. 

 

Voľby síce boli slobodné, ale Orbán si hlasy poistil po svojom. 

Kto je Péter Hunčík?

Narodil sa v roku 1951, neskôr žil vo Veľkej Británii, odkiaľ sa potom vrátil do Československa študovať medicínu. Atestáciu získal až po nežnej revolúcii v roku 1989. Bol zakladajúcim členom Maďarskej nezávislej iniciatívy a bol zároveň jej hovorcom. Táto politická strana reprezentovala časť maďarskej etnickej menšiny v Československu. Dva roky bol poradcom prezidenta Václava Havla pre menšiny, v súčasnosti pracuje ako psychiater a spisovateľ. 

Veľakrát vyšlo najavo, že zamestnávateľ nútil zamestnancov, aby hlasovali za Fidesz. Museli sa odfotiť s hlasovacím lístkom, aby bolo vidno, že za Orbána hlasovali.“

 

Prekvapili vás výsledky parlamentných volieb v Maďarsku? Aj v kontexte toho, s akou prevahou Viktor Orbán vyhral. 

Ani ja som nečakal, že to bude dvojtretinová výhra, ale víťazstvo Viktora Orbána sa dalo očakávať. V skratke by sa dalo povedať, že Viktor Orbán získal svoju krajinu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 112960 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo nikto nedokáže Orbána poraziť.
  • V čom je iný ako Mečiar.
  • Či boli voľby slobodné a či ešte v Maďarsku funguje demokracia. 
  • Čo môžu Slováci v tejto situácii pre Maďarov spraviť.
  • Či Slovensku hrozí priamy vplyv Orbána. 
Domov
Zdieľať
Diskusia