Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
20. mája 2022 o 16:30
Čas čítania 5:06
Ema Stanovská

„Bryndzové halušky mám najradšej s jahňacím mäsom,“ hovorí Palestínčan, ktorý si s dcérou otvoril obľúbené arabské bistro Arabeska

„Bryndzové halušky mám najradšej s jahňacím mäsom,“ hovorí Palestínčan, ktorý si s dcérou otvoril obľúbené arabské bistro Arabeska
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„Pokrmy vychádzajú z tradičných receptúr mojej palestínskej babičky, neprispôsobujeme ich slovenským chutiam,“ hovorí Khairieh Naserová, ktorá spolu so svojím otcom vedie obľúbené arabské bistro Arabeska.

Keď sa ho opýtaš, čo sa mu na Slovensku páči najviac, odpovie: „Moje deti.“ Zo slovenskej kuchyne mu najviac chutia bryndzové halušky, no najlepšie sú podľa neho s jahňacím mäsom.

Hasan Naser sa narodil v Palestíne, ale už 37 rokov žije na Slovensku. Keď mal 19 rokov, prišiel študovať na Ekonomickú univerzitu. Časom stretol svoju budúcu manželku, Slovenku, s ktorou má dnes dve dcéry. S tou staršou si minulé leto otvoril bistro Arabeska, ktoré sa stalo srdcovkou pre všetkých milovníkov orientálnej kuchyne.

Slovensko je pre mňa druhý domov, hovorí Hasan, spolumajiteľ bistra, ktoré otvoril so svojou dcérou.
Slovensko je pre mňa druhý domov, hovorí Hasan, spolumajiteľ bistra, ktoré otvoril so svojou dcérou. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

„Po zmene režimu – na začiatku deväťdesiatych rokov – tu boli oveľa lepšie podmienky na život aj podnikanie. Oženil som sa a rozhodol som sa tu ostať,“ spomína Hasan Naser. „Slovensko je pre mňa druhý domov, žijem tu už predsa dlhšie ako v mojej rodnej krajine a prežil som tu celú svoju mladosť. Srdcom som však stále Palestínčan.“

Odporúčané
Kde v Košiciach si dáš najlepší burger? Zoznam top podnikov v metropole východu, ktoré ťa rozhodne nesklamú (Rebríček) Kde v Košiciach si dáš najlepší burger? Zoznam top podnikov v metropole východu, ktoré ťa rozhodne nesklamú (Rebríček) 29. októbra 2024 o 14:30

Hasan v gastrobiznise pôsobil už dávnejšie. Pred tridsiatimi rokmi otvoril v Bratislave arabskú reštauráciu, ktorá si získala svoju stálu klientelu. Podľa jeho slov však ľudia vtedy neboli natoľko otvorení a ochotní experimentovať ako dnes.

Hlavnou hviezdou bistra Arabeska je hummus. Majiteľ vraví, že niektorí ničia jeho chuť tým, že doň pridávajú múku či zemiaky.
Hlavnou hviezdou bistra Arabeska je hummus. Majiteľ vraví, že niektorí ničia jeho chuť tým, že doň pridávajú múku či zemiaky. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

„V súčasnosti tu vidíme oveľa viac mladých scestovaných ľudí, ktorých zahraničné chute bavia a neboja sa ochutnávať nové jedlá. No do dnešného dňa sa stretávam aj takými, ktorí si myslia, že arabská kuchyňa je len o kebaboch. Nevedia si za tým predstaviť nič iné,“ dopĺňa Hasanova dcéra a spolumajiteľka bistra Khairieh Naserová.

V Refresheri ti pravidelne prinášame príbehy zaujímavých ľudí, ktorí pracujú v gastrobiznise. Ak chceš mať aktuálny prehľad o slovenskej gastroscéne, nezabudni sledovať sekcie Gastro a Gastro Bratislava. Prístup ku všetkým článkom získaš, keď vstúpiš do klubu Refresher+.

Bravčové nejedia, no nie je za tým len viera

Arabská kuchyňa v skutočnosti predstavuje mimoriadne široký pojem s rôznymi kulinárskymi špecifikami, ktoré sa líšia od regiónu k regiónu. Zahŕňa oblasť severozápadnej Afriky, celý Blízky východ (Irak, Sýriu, Libanon, Palestínu, Izrael, Jordánsko, severný Egypt) a Arabský polostrov. 

Odporúčané
Oliver Vozárik: Máme drahý chlieb, no vyrába sa dva dni a vydrží dlhšie Oliver Vozárik: Máme drahý chlieb, no vyrába sa dva dni a vydrží dlhšie 24. októbra 2024 o 16:00

V Arabeske teda ochutnáš blízkovýchodnú kuchyňu, ktorá je podľa majiteľov považovaná za tú najlepšiu v arabskej oblasti. Konkrétne ide o levantskú kuchyňu, ktorá je príznačná pre veľkú oblasť východného Stredomoria v západnej Ázii a patrí tam aj Palestína, Jordánsko či Sýria. Za posledné roky sa stala veľkým hitom aj v európskych krajinách.

Hummus, olivy, pita chlieb, olivový olej, korenie za’atar. To je Fátimin tanier.
Hummus, olivy, pita chlieb, olivový olej, korenie za’atar. To je Fátimin tanier. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Hasan vraví, že táto kuchyňa sa podobá na grécku či tureckú. Hlavnú rolu zohráva veľa zeleniny, ktorej dodávajú charakter orientálne koreniny. V tomto regióne rastú celý rok rôzne druhy, najmä baklažán, paradajky či uhorky. Typické pre levantskú kuchyňu sú aj orechy (najmä vlašské), ryža, bulgur a arabský chlieb.

Mäso Palestínčania nejedávajú až tak často, a keď áno, väčšinou si dajú kuracie, jahňacie alebo teľacie. Bravčové sa neje vôbec, keďže ide o moslimskú krajinu, no Hasan tvrdí, že je za tým aj horúce počasie.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Z akého dôvodu Palestínčania nejedia bravčové mäso (okrem náboženstva).
  • Ktorú obľúbenú kaviareň nahradila Arabeska.
  • Z čoho by sa mal skladať pravý hummus.
  • Čo okrem hummusu si zákazníci v Arabeske obľúbili.
  • Prečo podľa Hasana cukor a mlieko do kávy nepatria a čo do nej pridáva namiesto toho.
  • Kedy budeš môcť v bistre vidieť vystúpenie brušných tanečníc.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 115072 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: 100 % zľava na lístok na linke Bratislava – Viedeň/Schwechat , 30 % zľava na ročné predplatné Rejoy alebo 20 % zľava na nákup v The Streets
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia