„Pokrmy vychádzajú z tradičných receptúr mojej palestínskej babičky, neprispôsobujeme ich slovenským chutiam,“ hovorí Khairieh Naserová, ktorá spolu so svojím otcom vedie obľúbené arabské bistro Arabeska.
Keď sa ho opýtaš, čo sa mu na Slovensku páči najviac, odpovie: „Moje deti.“ Zo slovenskej kuchyne mu najviac chutia bryndzové halušky, no najlepšie sú podľa neho s jahňacím mäsom.
Hasan Naser sa narodil v Palestíne, ale už 37 rokov žije na Slovensku. Keď mal 19 rokov, prišiel študovať na Ekonomickú univerzitu. Časom stretol svoju budúcu manželku, Slovenku, s ktorou má dnes dve dcéry. S tou staršou si minulé leto otvoril bistro Arabeska, ktoré sa stalo srdcovkou pre všetkých milovníkov orientálnej kuchyne.
„Po zmene režimu – na začiatku deväťdesiatych rokov – tu boli oveľa lepšie podmienky na život aj podnikanie. Oženil som sa a rozhodol som sa tu ostať,“ spomína Hasan Naser. „Slovensko je pre mňa druhý domov, žijem tu už predsa dlhšie ako v mojej rodnej krajine a prežil som tu celú svoju mladosť. Srdcom som však stále Palestínčan.“
Hasan v gastrobiznise pôsobil už dávnejšie. Pred tridsiatimi rokmi otvoril v Bratislave arabskú reštauráciu, ktorá si získala svoju stálu klientelu. Podľa jeho slov však ľudia vtedy neboli natoľko otvorení a ochotní experimentovať ako dnes.
„V súčasnosti tu vidíme oveľa viac mladých scestovaných ľudí, ktorých zahraničné chute bavia a neboja sa ochutnávať nové jedlá. No do dnešného dňa sa stretávam aj takými, ktorí si myslia, že arabská kuchyňa je len o kebaboch. Nevedia si za tým predstaviť nič iné,“ dopĺňa Hasanova dcéra a spolumajiteľka bistra Khairieh Naserová.
Bravčové nejedia, no nie je za tým len viera
Arabská kuchyňa v skutočnosti predstavuje mimoriadne široký pojem s rôznymi kulinárskymi špecifikami, ktoré sa líšia od regiónu k regiónu. Zahŕňa oblasť severozápadnej Afriky, celý Blízky východ (Irak, Sýriu, Libanon, Palestínu, Izrael, Jordánsko, severný Egypt) a Arabský polostrov.
V Arabeske teda ochutnáš blízkovýchodnú kuchyňu, ktorá je podľa majiteľov považovaná za tú najlepšiu v arabskej oblasti. Konkrétne ide o levantskú kuchyňu, ktorá je príznačná pre veľkú oblasť východného Stredomoria v západnej Ázii a patrí tam aj Palestína, Jordánsko či Sýria. Za posledné roky sa stala veľkým hitom aj v európskych krajinách.
Hasan vraví, že táto kuchyňa sa podobá na grécku či tureckú. Hlavnú rolu zohráva veľa zeleniny, ktorej dodávajú charakter orientálne koreniny. V tomto regióne rastú celý rok rôzne druhy, najmä baklažán, paradajky či uhorky. Typické pre levantskú kuchyňu sú aj orechy (najmä vlašské), ryža, bulgur a arabský chlieb.
Mäso Palestínčania nejedávajú až tak často, a keď áno, väčšinou si dajú kuracie, jahňacie alebo teľacie. Bravčové sa neje vôbec, keďže ide o moslimskú krajinu, no Hasan tvrdí, že je za tým aj horúce počasie.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Z akého dôvodu Palestínčania nejedia bravčové mäso (okrem náboženstva).
- Ktorú obľúbenú kaviareň nahradila Arabeska.
- Z čoho by sa mal skladať pravý hummus.
- Čo okrem hummusu si zákazníci v Arabeske obľúbili.
- Prečo podľa Hasana cukor a mlieko do kávy nepatria a čo do nej pridáva namiesto toho.
- Kedy budeš môcť v bistre vidieť vystúpenie brušných tanečníc.