Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2022, 16:56
Čas čítania 0:52
Eduard Starkbauer

Rusi vraj prelet stíhačiek zrušili pre nepriaznivé počasie, bolo pritom pekne

NEWS RUSKO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

V Rusku oslavujú koniec druhej svetovej vojny tradične 9. mája.

Ruská armáda aj počas vojnového konfliktu na Ukrajine usporadúva slávnostné vojenské prehliadky na počesť Dňa víťazstva v druhej svetovej vojne. Okrem pochodujúcich vojakov v slávnostných uniformách, salutujúcich dôstojníkov a defilé vojenskej techniky vrátane tankov a odpaľovacích vozidiel bývajú súčasťou osláv aj prelety vzdušných síl. 

Tento rok sa však diváci plánovaných preletov lietadiel na poslednú chvíľu nedočkali. Okrem Moskvy túto disciplínu zrušila ruská armáda aj v Petrohrade, Rostove nad Donom, Samare, Kaliningrade a Murmansku. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova bola hlavná letecká šou v Moskve zrušená v dôsledku nepriaznivého počasia.

Rusko, prehliadka
Zdroj: TASR/AP

Pôvodne malo nad Červeným námestím preletieť až 77 lietadiel, pričom čerešničkou na torte mal byť údajne prelet 8 Migov-29 vo formácii v tvare písmena Z na znak podpory ruských jednotiek bojujúcich na Ukrajine.

Dôvody zrušenia prehliadky v ostatných mestách Dmitrij Peskov neobjasnil. Nečakané rozhodnutie ruských autorít si všimli zahraniční analytici sledujúci najväčšiu moskovskú prehliadku.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Bývalý dôstojník austrálskeho letectva Peter Layton považuje rozhodnutie vzhľadom na poveternostné podmienky za neuveriteľné. „Podľa toho, čo som videl, sa zdalo slnečno. Jediným ospravedlnením by mohol byť silný bočný vietor na leteckých základniach, odkiaľ by lietadlá prilietali.“ 


Meteorologička CNN Monica Garrettová si všimla, že o 11.00 h fúkal v Moskve vietor s rýchlosťou zhruba 24 kilometrov za hodinu s nárazmi približne 48 km/h. Ani popoludní vraj nebolo počasie nepriaznivé, i keď od 12.30 h sa vyskytol slabý dážď.

Domov
Zdieľať
Diskusia