Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. mája 2022, 11:02
Čas čítania 0:57
Adam Novosad

FOTO: Takto dnes vyzerala tradičná ruská vojenská prehliadka v Moskve. Prelet lietadiel vo formácii písmena Z museli zrušiť

NEWS MOSKVA RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Na vojenskej prehliadke vystúpil s prejavom prezident Vladimir Putin.

Na Červenom námestí v centre Moskvy prebehla tradičná vojenská prehliadka pri príležitosti Dňa víťazstva na počesť triumfu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Tento rok nie je prehliadka natoľko rozsiahla ako po minulé roky, k čomu nepochybne prispela aj prebiehajúca ruská invázia na Ukrajine. 

Ruský prezident vo svojom prejave nevyhlásil všeobecnú mobilizáciu, ale ani Ukrajine oficiálne nevyhlásil vojnu. Tieto dva akty od Putina očakávali experti, avšak líder Kremľa iba zopakoval, že „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine je správnym rozhodnutím a pokračovaním historického boja proti nacizmu z druhej svetovej vojny.


Putin vo svojom prejave nespomenul ani hrozbu jadrovej vojny, aj keď ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov minulý týždeň opakovane varoval, že hrozba jadrovej vojny je reálnejšia, ako by si niekto mohol myslieť. Ruský prezident však opakovane zdôrazňoval význam bojov v Donbase.

Slávnostné podujatie ku Dňu víťazstva na Červenom námestí vyvrcholilo v podobe defilé zhromaždených vojakov a vojenskej techniky. Tisícky vojakov pochodovali centrom Moskvy, avšak očakávaný prelet leteckej techniky nad Kremľom sa uskutočniť nemohol. 

Prelet bojových lietadiel nad moskovským Červeným námestím zrušili pre nepriaznivé počasie, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruské médiá.

Nad Červeným námestím malo symbolicky na 77. výročie konca druhej svetovej vojny preletieť 77 lietadiel a vrtuľníkov. V médiách sa cez víkend objavili fotografie z generálky preletu lietadiel. Jedna z formácií bola v tvare písmena Z, ktoré sa stalo symbolom ruskej invázie na Ukrajinu.

Rusko, prehliadka
Zdroj: TASR/AP
Rusko
Zdroj: TASR/AP
Rusko, prehliadka
Zdroj: TASR/AP
Rusko, prehliadka
Zdroj: TASR/AP
Rusko, prehliadka
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia