Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2022, 15:58
Čas čítania 0:36
Martin Adam Pavlík

Stredoafrická republika prijala bitcoin ako zákonné platidlo. Je len druhou krajinou na svete, ktorá tak urobila

Stredoafrická republika prijala bitcoin ako zákonné platidlo. Je len druhou krajinou na svete, ktorá tak urobila
Zdroj: TASR/AP/Rick Bowmer
ZAUJÍMAVOSTI BITCOIN KRYPTOMENY NEWS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Zavedenie bitcoinu ako oficiálneho platidla v minulosti už kritizoval Medzinárodný menový fond.

Stredoafrická republika prijala bitcoin ako zákonné platidlo, informuje Yahoo. V stredu to oznámila prezidentská kancelária. Krajina tak nasleduje Salvádor. Ten sa minulý rok stal prvým štátom, ktorý uzákonil populárnu kryptomenu ako ďalšie oficiálne platidlo okrem amerického doláru. 

Občania krajiny tam môžu platiť digitálnou menou za akýkoľvek tovar alebo službu. V Stredoafrickej republike platil doteraz Stredoafrický frank. Zákonodarcovia jednomyseľne prijali návrh zákona, ktorým sa bitcoin stal zákonným platidlom spolu s ním a legalizovali tak používanie kryptomien.  

Bitcoin.
Bitcoin. Zdroj: forexcrunch.com


„Tento krok zaraďuje Stredoafrickú republiku na mapu najodvážnejších a najvizionárskejších krajín sveta,“ vyhlásil Obed Namsio, hovorca prezidenta Faustina Archange Touaderu. Ako pripomína Yahoo, vnútrozemský štát je však jedným z najchudobnejších a najproblémovejších národov planéty s ekonomikou závislou od ťažby. 

Zavedenie bitcoinu ako oficiálneho platidla v minulosti už kritizoval Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý varoval pred viacerými veľkými rizikami spojenými s používaním bitcoinov pre finančnú stabilitu, finančnú integritu a ochranu spotrebiteľa. Taktiež s vydávaním dlhopisov krytých bitcoinmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia