Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2022, 19:53
Čas čítania 1:07
Eduard Starkbauer

Japonský vedec vyvinul paličky, vďaka ktorým pôsobí jedlo slanšie. Chuť zvýrazňujú elektrickým výbojom

ZDRAVIE JAPONSKO
Uložiť Uložené

Až štvrtina japonskej populácie má v dôsledku zvýšenej konzumácie soli vysoký krvný tlak.

Japonský vedec vyvinul paličky, ktoré zvýraznia slaný pocit z jedla bez toho, že by si ho musel osoliť. Ak sa vynález osvedčí, môže pomôcť ľuďom, ktorí musia zo zdravotného hľadiska obmedziť príjem sodíka. Podľa Vice News trpí v Japonsku vysokým krvným tlakom, ktorého príčinou môže byť práve vysoká konzumácia soli, až 25 % dospelej populácie. 

K navodeniu pocitu slanosti prichádza vďaka elektrickému výboju, keď paličky po priložení do úst vylúčia pomocou slabého prúdu ióny sodíka. Prúd sa do paličiek dostáva cez napojený náramok, ktorý musíte mať počas používania paličiek nasadený. „Slanú chuť môžete cítiť vždy, keď si paličkami do úst vložíte sústo jedla. Cítite ju však, aj keď paličky jednoducho pritlačíte k svojmu jazyku.“ 

Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by mal každý dospelý človek denne zjesť len 5 gramov soli. Priemerná spotreba v Japonsku túto hranicu prekračuje až dvojnásobne. Japonské ministerstvo zdravotníctva sa problémy spojené s vysokým krvným tlakom rozhodlo riešiť odporúčanou spotrebou vo výške 6,5 až 7,5 gramu na osobu a deň. 

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Vedúci vedeckého projektu elektrických paličiek Homei Mijašita z Univerzity Meidži dospel ku konečnej podobe prototypu v spolupráci s výrobcom nápojov Kirin. Počas testovacej fázy si paličky vyskúšalo 36 ľudí, ktorí v slepom teste jedlých gélov potvrdili až jedenapolnásobné zvýšenie pocitu slanosti v porovnaní s tradičnými paličkami.

Paličky už otestovali aj na iných tradičných japonských jedlách vrátane polievky miso. Homei Mijašita by rád na japonský trh prvé sériovo vyrábané paličky priniesol už v roku 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia