Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2022, 8:53
Čas čítania 1:09
Eduard Starkbauer

Warner Bros. vystrihne z čínskej verzie Fantastických zverov 3 dialóg o homosexuálnej láske

FILMY A SERIÁLY FANTASTICKÉ ZVERY 3 SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Podobný typ cenzúry Čína použila aj pri Priateľoch či Bohemian Rhapsody.

Produkčná spoločnosť Warner Bros. odstránila v čínskej verzii filmu Fantastické zvery 3: Tajomstvá Dumbledora dialóg. Podľa CNN sa cenzúra dotýka dvoch viet, ktoré naznačujú homosexuálny vzťah či orientáciu postavy Albusa Dumbledora.

Vystrihnutá šesťsekundová scéna obsahuje rozhovor Albusa Dumbledora, ktorého stvárnil Jude Law, a Madsa Mikkelsena v role Gellerta Grindelwalda. Predmetné vety znejú: „Bol som do teba zaľúbený“ a „V to leto, ako som sa zaľúbil do Gellerta.“


Produkčná spoločnosť Warner Bros. sa k úprave obsahu filmu priznala a jej hovorca o rozhodnutí o vystrihnutí scény povedal, že spoločnosť je „odhodlaná chrániť integritu každého vydaného filmu, aj keď musí občas z dôvodu adekvátnej reakcie na rozmanitosť trhových faktorov citlivo vystrihnúť niektoré časti“.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Požiadavka na vystrihnutie scény prišla podľa Warner Bros. zo strany čínskej vlády a spoločnosť ju akceptovala, keďže podľa nej nenarúša atmosféru filmu a divákom umožňuje plnohodnotne si ho užiť. Podobným požiadavkám na drobné editovanie konkrétnych verzií vraj čelí na rôznych trhoch pravidelne.

Na čínskom trhu, ktorý je najväčší na svete, cenzuruje vláda okrem zahraničnej produkcie aj miestne médiá výraznejšie od roku 2016. Čínsky štátny regulátor vtedy zakázal vo všetkých televíznych šou zobrazovanie „západného životného štýlu“ vrátane scén ukazujúcich výstrih, prejavy homosexuality, ale aj fajčenie či pitie alkoholu.

Len pred dvomi mesiacmi musela čínska streamingová platforma úplne vymazať príbehovú líniu zo seriálu Priatelia, v ktorej sa postava Rossa rozvádza s Carol po tom, ako si uvedomí, že je lesbička. Celé dve minúty scén nevideli diváci v Číne ani v oscarovej životopisnej dráme Bohemian Rhapsody, keď okrem časti dialógov prišli aj o scénu s bozkom medzi dvomi mužmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia