Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2022, 12:22
Čas čítania 1:18
Viktor Kniš

Robert Kaliňák bude na súde zastupovať oligarchu Výboha obvineného z korupcie

NEWS MIROSLAV VÝBOH ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Oligarcha Miroslav Výboh sa zatiaľ nechystá prísť na Slovensko. Na súde bude chcieť vypovedať cez telemost. Exminister vnútra tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní oligarchovi krivdia, žiada zrušenie medzinárodného zatykača.

Robert Kaliňák sa stal členom právneho tímu, ktorý zastupuje oligarchu Miroslava Výboha. Toho obžalovali ako sprostredkovateľa úplatku, ktorého prijímateľom bol vraj Peter Pellegrini. Skutok sa údajne stal ešte v roku 2014. Súčasný šéf politickej strany Hlas-SD bol v tom čase štátnym tajomníkom na ministerstve financií, prijatie úplatku popiera. V kauze ho neobvinili, na NAKA bol vypovedať ako svedok. 

Podnikateľ Michal Suchoba polícii povedal, že oligarchovi Miroslavovi Výbohovi osobne odniesol 150-tisíc eur v 500-eurových bankovkách v krabici od luxusného šampanského Cristal. Výboh vraj na ďalšom stretnutí povedal, že „Pelle ďakuje“. Suchobova firma následne dostala lukratívnu štátnu zákazku.

Výboh sa momentálne nachádza v Dubaji a na Slovensko sa nechystá. Robert Kaliňák tvrdí, že jeho nedávna medializovaná cesta privátnym lietadlom s Robetom Ficom a jeho priateľkou, čakateľkou na prokuratúre Katarínou Szalayovou, nesúvisela s prípadom Miroslava Výboha. 

Robert Kaliňák spoločne s ďalšími právnymi zástupcami Výboha tvrdí, že v samotnom procesnom postupe pri vznesení obvinenia aj následnom podaní obžaloby spravili orgány činné v trestnom konaní veľa chýb. Vraj mu písomnosti doručovali na slovenskú adresu, ktorú roky nevyužíval, a nerešpektovali skutočnosť, že oligarcha už približne 10 rokov žije v zahraničí. Prokuratúra vraj mala aj Výbohovu skutočnú adresu, ale nevyužila ju. Advokáti zároveň žiadajú zrušenie medzinárodného zatykača. 

Odporúčané
Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti 26. apríla 2022, 12:30

Exminister vnútra v tomto kontexte spomínal aj prípady speváka Jozefa Ráža alebo Hedvigy Malinovej, ktorých súdili v zahraničí, pretože sa na Slovensku dlhodobo nezdržiavajú. 

Miroslav Výboh sa pravdepodobne neplánuje zúčastňovať na hlavnom pojednávaní, vypovedať chce cez telemost. Pojednávanie sa začne na Špecializovanom trestnom súde 31. mája 2022, v prípade uznania viny hrozí podnikateľovi 10 až 15 rokov väzenia. Advokáti tvrdia, že skutok je výrazne nadkvalifikovaný ako obzvlášť závažný zločin korupcie, aj keď takýto skutok by mohol byť posúdený aj ako nepriama korupcia, za ktorú je len podmienka. Poukazujú aj na výpovede svedkov Suchobu a Imreczeho, ktorí nevedeli presne zadefinovať časovú os udalostí, ktoré údajnému úplatku predchádzali. 

Podrobnosti o tom, kto je Miroslav Výboh a aké je jeho prepojenie na vysokú politiku vrátane Roberta Fica, si môžeš prečítať v tomto článku
Domov
Zdieľať
Diskusia