Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2022, 19:31
Čas čítania 1:23
Viktor Kniš

Mikulcov štátny tajomník dovolenkoval počas utečeneckej krízy na Mauríciu, aj keď je zodpovedný za sekciu krízového manažmentu

NEWS ROMAN MIKULEC
Uložiť Uložené

Ministerstvo vnútra stále nevysvetlilo kauzu týkajúcu sa zákazky zadanej bez verejného obstarávania firme blízkej OĽaNO.

Štátny tajomník ministerstva vnútra Vendelín Leitner odcestoval 12. marca na exotickú dovolenku na osem dní, aj keď na Slovensku zúri najväčšia utečenecká kríza od druhej svetovej vojny. Informoval o tom Denník N s tým, že práve „dvojka“ rezortu vnútra má v kompetencii riadenie sekcie krízového manažmentu, pod ktorú spadajú humanitárne krízy. Zodpovedá aj za Hasičský a záchranný zbor, ktorý pri návale vojnových utečencov z Ukrajiny pomáha na hraniciach. 

Ministerstvo vnútra potvrdilo, že Leitner bol od 12. marca do 20. marca na dovolenke na Mauríciu, problém však nevidí. „Do priameho riadenia výkonu služby nezasahuje štátny tajomník. Zbory majú ucelenú organizačnú štruktúru výkonu služieb a velenia,“ napísali Denníku N.

Pravá ruka ministra Mikulca čelí kritike. Na dovolenku si Vendelín Leitner vybral obdobie, v ktorom rezort vnútra čelí obrovskej kritike za nezvládanie utečeneckej krízy. Navyše v rovnakom čase ministerstvo uzatváralo napriamo bez verejného obstarávania podozrivú zákazku so spoločnosťou, ktorá v minulosti spolupracovala s OĽaNO a s krízovým riadením nemá žiadne skúsenosti. Mikulec bude pre túto kauzu čeliť odvolávaniu v Národnej rade SR. 

Odporúčané
Roman Mikulec: Debata o pomoci pri inflácii by v škole bola na päťku, ale máme aj jednotky (Rozhovor) Roman Mikulec: Debata o pomoci pri inflácii by v škole bola na päťku, ale máme aj jednotky (Rozhovor) 6. júna 2022, 12:30

MV s firmou Dustream uzatvorilo rámcovú zmluvu vo výške 2,5 milióna eur, subdodávateľom sa zároveň stal ďalší človek blízky OĽaNO Július Slovák, o ktorom sa neskôr verejnosť dozvedela, že to bol práve on, kto ministrovi Mikulcovi pomoc súkromného sektora navrhol. Šéf rezortu vnútra momentálne nemá ani stopercentnú dôveru v koalícii.

Mikulec
Zdroj: TASR

Riaditeľ krízového riadenia MV SR Dritomský avizuje odchod z funkcie

V utorok popoludní oznámil riaditeľ sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra Marián Dritomský svoju rezignáciu. Cíti sa zodpovedný sa to, že sa mu nepodarilo vybudovať odolný systém krízového riadenia. Z ministerstva vnútra chce odísť úplne.

V súvislosti s pochybnosťami, ktoré vznikli po medializovaní zmluvy medzi ministerstvom a súkromnou firmou o čiastočnom zabezpečení pomoci utečencom z Ukrajiny, skonštatoval, že externé firmy sa zapájajú do riešenia mnohých mimoriadnych situácií.

„Zďaleka nie všetky typy udalostí vieme zvládnuť bez pomoci externých firiem,“ povedal.

Krízové riadenie má podľa Dritomského tabuľkovo 197 ľudí, no na riadenie krízy možno reálne vyčleniť 30. Zvyšok pôsobí v rámci celého územia SR, ide napríklad o inšpektorov bezpečnosti práce, bezpečnostných a požiarnych technikov a ďalších pracovníkov, ktorých nemožno nasadiť na riešenie krízy.

Domov
Zdieľať
Diskusia