Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2022, 13:18
Čas čítania 1:13
Adam Novosad

Vedci vyvinuli mužskú antikoncepčnú tabletku s 99-percentnou úspešnosťou. Testy na myšiach boli úspešné, teraz skúsia ľudí

NEWS ANTIKONCEPCIA SEXUALITA
Uložiť Uložené

Vedcom sa podarilo vyvinúť látku, ktorá v myšiach spoľahlivo blokuje tvorbu spermií a predchádza otehotneniu v reprodukčnom teste.

Vedcom sa podarilo vyvinúť antikoncepciu pre mužov, ktorá v doterajších testoch na myšiach preukázala 99-percentnú efektivitu. Doktor Abdullah Al Noman z americkej Minnesotskej univerzity v stredu 23. marca odprezentoval potenciálne prevratnú novinku na pravidelnej konferencii združenia American Chemical Society, informuje Science Alert.

Výskumníci si za cieľ určili nájsť látky, ktoré by dochádzali predchádzať počatiu na základe aplikácie orálnej antikoncepcie v mužskom organizme, avšak bez ovplyvňovania hormónov.

V súčasnosti existuje viacero výskumov, ktoré sa snažia vyvinúť hormonálnu antikoncepciu pre mužov, lenže ovplyvňovanie hormónov zvyčajne vedie k vedľajším účinkom ako priberanie, depresia či k zvýšenému cholesterolu, čo môže spôsobiť kardiovaskulárne ochorenia.

antikoncepcia
Zdroj: Flickr/Département des Yvelines

Výskumníci z laboratória profesorky Gundy Georgovej na Minnesotskej univerzite sa preto zamerali na receptor kyseliny retinovej. Keď sa v organizme vitamín A premieňa na rôzne zlúčeniny, medzi ktoré patrí aj kyselina retinová, zohráva dôležitú úlohu pri bunkovom raste či tvorbe spermií.

Odporúčané
Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike 24. apríla 2024, 18:30

Vyvinutá látka YCT529 v myšiach spoľahlivo fungujeTieto úlohy však plní predovšetkým vďaka reakciám so spomínaným receptorom. Vedci zistili, že myši, ktorým v organizme tento receptor chýba, sú sterilné. Na základe vzťahu medzi kyselinou retinovou a jej receptorom vyvinuli látku YCT529, ktorá dokáže dočasne blokovať funkciu receptora a navodiť tak stav sterility.

Experiment na myšiach preukázal, že podávanie látky YCT529 samcom myší počas štyroch týždňov výrazne znížilo množstvo produkovaných spermií. Navyše pri reprodukčnom experimente sa látke podarilo dosiahnuť 99-percentnú účinnosť v predchádzaní tehotenstvu. Výskumníci následne myšiam prestali podávať antikoncepčnú látku, po čom sa im opätovne podarilo samice oplodniť.

Aj keď sa v testoch na myšiach nepreukázali žiadne výrazné vedľajšie účinky, vedcov teraz čaká príprava klinických testov na ľuďoch. V ideálnych podmienkach by sa testy mohli začať koncom roka 2022.

„Neexistuje žiadna garancia, že to bude fungovať, ale bola by som veľmi prekvapená, keby sme na ľuďoch nevideli žiadny efekt,“ uviedla profesorka Georgová. Ak by sa účinok preukázal, na trhu by sa podľa nej mužská antikoncepcia mohla objaviť do piatich rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia