Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2022, 15:18
Čas čítania 1:36
Eduard Starkbauer

Nová klimatická správa je najpesimistickejšia v histórii. Šéf OSN ju označil za atlas ľudského utrpenia

Nová klimatická správa je najpesimistickejšia v histórii. Šéf OSN ju označil za atlas ľudského utrpenia
Zdroj: Unsplash/NOAA/volně k užití
NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Správa varuje, že priestor na zabránenie neodvratným klimatickým vplyvom sa neúprosne zatvára. Okrem masovej migrácie musíme v budúcnosti počítať aj s násilnými nepokojmi a vojnami.

Najnovšiu správu medzinárodného panelu o zmene klímy (IPCC) označil the Guardian za doteraz najpesimistickejšie varovanie. Z klimatickej správy na rok 2022 vyplýva, že ľudstvu sa manévrovací priestor zatvára rýchlejšie ako kedykoľvek predtým a mnohé dôsledky budú ešte citeľnejšie a početnejšie, ako pôvodne predpovedali. 

Správa je druhou časťou najnovšej analýzy IPCC, ktorého členovia do hĺbky analyzovali komplexné výsledky tisícok vedcov z oblasti klimatickej zmeny. V prvej augustovej časti správy vedci ustanovili nepopierateľnosť ľudskej zodpovednosti a pomenovali naliehavosť výziev.

Kľúčové ekosystémy planéty strácajú svoju schopnosť pohlcovať oxid uhličitý a z „pľúc planéty“ sa rýchlo menia na zdroje skleníkových plynov. Trend rastu globálnych teplôt na úrovni vyššej ako 1,5 °C podľa vedcov vyústi do neodvratných vplyvov, topenia ľadovcov, vyššej intenzity požiarov, umierania stromov či topenia permafrostu, ktoré ešte viac zvýšia tempo vypúšťania skleníkových plynov.


Podľa klimatológa Hansa-Otta Pörtnera sa mnohé oblasti planéty stanú už čoskoro neobývateľné. „Váha vedeckých dôkazov je nespochybniteľná a klimatická zmena predstavuje hrozbu pre ľudské životy a zdravie planéty. Akékoľvek zdržanie v globálnej spolupráci bude znamenať, že zmeškáme termín na zabezpečenie prijateľnej budúcnosti.

Asi polovica svetovej populácie – 3,5 miliardy obyvateľov, dnes žije v oblastiach, ktoré správa IPCC označila ako „vysoko zraniteľné“, čo znamená, že ich obyvatelia pocítia vážny nedostatok vody a potravín aj pri udržaní súčasného trendu otepľovania.

Odporúčané
Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody 20. augusta 2023, 12:30

Generálny sekretár OSN António Guterres označil najnovšiu správu za bezprecedentnú. „Za život som videl množstvo vedeckých správ, no nič takéto. Najnovšia správa predstavuje atlas ľudského utrpenia, ako aj krutú obžalobu zlyhania svetových lídrov v otázke klímy.“

Správa IPCC sa venuje aj odôvodnenosti obáv z eskalácie vojnových konfliktov spôsobených nedobrovoľnou masovou migráciou. Vedec Jeffrey Kargel z amerického inštitútu planetárnych vied pri komentovaní výsledkov správy podotkol: „Súčasné vojnové ťaženie vo východnej Európe nevyplýva z klimatickej zmeny. Na základe aktuálnej vojny ale môžeme predpokladať, ako môžu medzinárodné vzťahy, medziľudské napätie aj geopolitika utrpieť. V budúcnosti sa štáty budú musieť vyrovnať s dôsledkami zmeny klímy, na ktoré dnes nie sú ani zďaleka pripravené.

Domov
Zdieľať
Diskusia