Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2022, 23:02
Čas čítania 1:16
Veronika Szűcs Rajničová

Európska únia rozširuje sankcie. Pre Rusko uzatvorí svoj vzdušný priestor

Európska únia rozširuje sankcie. Pre Rusko uzatvorí svoj vzdušný priestor
Zdroj: TASR/AP/Olivier Hoslet, Pool Photo
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Brusel uvalil sankcie aj na Bielorusko ako druhého agresora.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v nedeľu oznámili ďalšie opatrenia voči Rusku vrátane uzavretia vzdušného priestoru EÚ pre ruské lietadlá. Opatrenia zasiahnu aj bieloruský režim. Informuje spravodajca TASR z Bruselu.

Šéfka eurokomisie vo vyhlásení pre médiá upozornila, že vôbec po prvýkrát vo svojej histórii bude EÚ financovať nákup a dodávku zbraní a ďalšieho obranného vybavenia pre krajinu, ktorá sa ocitla pod ozbrojeným útokom. „Toto je prelomový moment,“ priznala von der Leyenová. 

Uzatvorili vzdušný priestor

Zároveň dodala, že Únia opäť posilňuje svoje sankcie voči Kremľu a tiež voči bieloruskému režimu. Uzatvorenie vzdušného priestoru EÚ má platiť pre všetky lietadlá vlastnené Ruskom, registrované v Rusku alebo pre lietadlá riadené Ruskom.

Vzťahuje sa aj na súkromné lietadlá ruských oligarchov. Nebudú môcť pristávať na území EÚ a ani z neho vzlietať, takisto nebudú môcť uskutočňovať prelety nad územím jej členských krajín.

Ruským štátom vlastnené médiá Russia Today (RT) a Sputnik, ako aj ich dcérske spoločnosti už nebudú môcť šíriť dezinformácie, uviedla von der Leyenová. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

K sankciám Ruska by sa mohlo podľa agentúry Reuters pridať aj neutrálne Švajčiarsko. Prezident Ignazio Cassis povedal, že je to „veľmi pravdepodobné“. 

Sankcie pre Bielorusko

Do tretice sa EÚ v nedeľňajšom rozhodnutí zamerala aj na druhého agresora vo vojne proti Ukrajine, a to na režim Alexandra Lukašenka v Bielorusku. Nový balík sankcií má postihnúť najdôležitejšie sektory bieloruskej ekonomiky, čo znamená zastavenie bieloruských vývozov produktov z minerálnych palív, tabaku, dreva, cementu, zo železa a z ocele. 

Únia okrem toho voči Bielorusku rozšíri aj vývozné obmedzenia, ktoré už zaviedla na tovary s dvojakým použitím pre Rusko. Nové sankcie Bruselu postihnú aj tých Bielorusov, ktorí pomáhajú ruskému vojnovému úsiliu.

Medzi už zavedené sankcie EÚ voči Rusku patria zmrazenie majetku a zákaz udelenia víz pre 351 poslancov dolnej komory ruského parlamentu, ktorí podporili uznanie Donecka a Luhanska, obmedzenie obchodu s „novovzniknutými republikami“ (import a export) a obmedzenie prístupu Ruska na finančný a kapitálový trh Únie.

Domov
Zdieľať
Diskusia