Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2022, 18:57
Čas čítania 1:51
Tímea Krauszová TASR

Členské štáty Európskej únie sa zhodli na nových sankciách voči Rusku

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Sankcie voči Rusku vyvodili aj Nórsko a Veľká Británia

Členské štáty Európskej únie sa v utorok jednomyseľne zhodli na prijatí sankčného balíka voči Rusku v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom. Na spoločnej tlačovej konferencii v Paríži to oznámili šéf európskej diplomacie Josep Borrell a francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

Obmedzený obchod, potrestané banky

Rusko podľa slov prezidentky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej porušuje základné princípy medzinárodného práva, cituje ju Sky News. Hovorí, že Rusko vyfabrikovalo súčasnú krízu na Ukrajine a je zodpovedné za eskaláciu udalostí. EÚ je však podľa nej jednotná a rýchla v reakcii a chce situáciu Kremľu sťažiť najviac, ako sa dá.

EÚ obmedzí ruské obchodovanie a potrestá ruské banky podobne ako Veľká Británia. Podľa Borella tieto sankcie „budú Rusko bolieť a budú bolieť veľmi“. Agentúra TASS uvádza, že na novom sankčnom zozname EÚ figuruje 27 jednotlivcov a právnych subjektov vrátane bánk financujúcich ruské operácie v Donbase. Samotný ruský prezident Vladimir Putin sa medzi sankcionovanými osobami nenachádza.

Sankcie EÚ voči Rusku:
  • zmrazenie majetku a zákaz udelenia víz pre 351 poslancov dolnej komory ruského parlamentu, ktorí podporili uznanie DĽR a LĽR;
  • obmedzenie obchodu s „novovzniknutými republikami“ (import a export);
  • obmedzenie prístupu Ruska na finančný a kapitálový trh Únie.

Úplný zoznam sankcií budeme aktualizovať.

Rusko trestajú aj Nórsko a Veľká Británia

Nórsko, ktoré nie je členskou krajinou Európskej únie, v utorok vyhlásilo, že sa pridá k sankciám, ktoré voči Rusku plánuje zaviesť EÚ v súvislosti s dianím na Ukrajine. V Nórsku sa zároveň podľa plánu v druhej polovici marca uskutočnia rozsiahle manévre NATO s názvom Cold Response, informuje TASR na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Podľa nórskeho premiéra Jonasa Gahra Störeho situácia na Ukrajine dosiahla dramatickú úroveň. Pondelkové udalosti označil za zlomové. „Na to, čo sa počas včerajška udialo, je dôležité tvrdo reagovať,“ povedal. Dnes odcestuje do Bruselu, aby sa pridal k rokovaniam.

Störe zároveň uviedol, že Moskva bola informovaná o manévroch NATO, ktoré sa budú v Nórsku konať v marci a na ktorých sa zúčastní približne 35-tisíc vojakov z 28 krajín, a takisto bola upovedomená, že ako zvyčajne môže vyslať svojich pozorovateľov.

Sankcie Rusku udelí aj Veľká Británia, potvrdil to premiér Boris Johnson. Postihnú päť ruských bánk (Benk Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank a Black Sea Bank) a troch miliardárov blízkych Kremľu: Gennadija Timčenka a Borisa a Igora Rotenbergovcov. Británia využije nové právomoci schválené parlamentom na zavedenie vopred pripravených sankcií voči „ruským jednotlivcom a subjektom, ktoré majú strategický význam pre Kremeľ“, povedal Johnson. Zmieneným podnikateľom bude zmrazený všetok majetok, ktorý majú v Spojenom kráľovstve, a budú mať zakázané tam cestovať, uviedol Johnson s tým, že ďalšie sankcie budú nasledovať.

Johnson pred poslancami parlamentu vystúpil niekoľko hodín po tom, čo Rusko uznalo dva separatistické regióny na východe Ukrajiny za nezávislé štáty a nariadilo tam vyslanie svojich vojakov. Johnson tento krok Ruska označil za „obnovenú inváziu“ a „zámienku na rozsiahlu ofenzívu“.

Domov
Zdieľať
Diskusia