Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2022, 13:30
Čas čítania 2:52
Tímea Krauszová

Vojna na Ukrajine: Ako poraziť ruský konvoj, ktorý mieri do Kyjeva?

Vojna na Ukrajine: Ako poraziť ruský konvoj, ktorý mieri do Kyjeva?
Zdroj: TASR/AP via Maxar
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Letecký útok by znamenal neúmerne veľké straty. Zaútočiť, až keď sa logistické vozy usadia, má strategické výhody, vravia odborníci na bezpečnosť a logistiku.

Satelitné zábery firmy Maxar poukazujú na ruský konvoj, ktorý meria zhruba 64 kilometrov a postupne smeruje k ukrajinskému Kyjevu zo severu krajiny. Súčasťou konvoja sú stovky tankov, obrnených vozidiel, transportérov a vozidiel logistickej podpory. Podľa záberov od Maxaru sa konvoj tiahne od letiska Hostomeľ, ktoré sa nachádza severozápadne od Kyjeva, až po obec Prybirsk. 

Aktuálne dianie z vojny minútu po minúte nájdeš každý deň tu. Refresher overuje každú správu, video či fotky a tiež prinášame vlastné reportáže z hraničných oblastí. Pre najnovšie informácie o vojne na Ukrajine si môžeš zapnúť aj notifikácie, aby ti nič neušlo.

Odporúčané
Konvoj na Kyjev: je dlhý 64 kilometrov, pozostáva zo stoviek tankov aj obrnených vozidiel Konvoj na Kyjev: je dlhý 64 kilometrov, pozostáva zo stoviek tankov aj obrnených vozidiel 1. marca 2022, 7:50

Rusko má slabú logistiku

Do utorka konvoj „narástol“ do viac ako 60-kilometrovej dĺžky. Toho sa však generál Pavel Macko až tak neobáva, vzhľadom na to, že ide o obrovské vozidlá. „Mňa to ako vojaka nevyrušuje. Vidím, že Rusku došli zásoby a snažia sa doviezť si ich do toho priestoru a zriadiť si presunuté logistické základne.“

Podľa neho to značí, že Rusi majú problém s logistikou. „Majú veľmi zlý systém logistiky. Outsourcovali ju, teda sčasti odovzdali, aj do tých najnižších jednotiek, do práporových skupín. Aj preto Rusi museli spomaliť, a tak nedosiahli svoje ciele hneď na začiatku.“

Podľa slovenského generála ruské vojsko nebolo pripravené na takto dlho trvajúci útok a museli si dať operačnú pauzu na doplnenie zásob. Podľa správ z Ukrajiny ruských vojakov zachytili aj kamery pri vykrádaní obchodov, chýbalo im jedlo či benzín.

Konvoj smerujúci na Kyjev.
Konvoj smerujúci na Kyjev. Zdroj: Maxar

Generál nepovažuje za výnimočné, že Ukrajina zatiaľ na konvoj výrazne a hromadne neútočí. Z jeho pohľadu to strategicky ani ekonomicky nie je najlepší čas a miesto na úder. „Keď sa pozerám na tie vozidlá, ten konvoj je z veľkej časti logistický,“ povedal generál pre Refresher.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Podľa neho je väčšina vozidiel nebojových a skôr ide o doplnenie zásob, ktoré ruskí vojaci budú potrebovať. „Ten prvý, menší konvoj, bol zložený z bojových vozidiel. Šlo ale o tzv. force protection, teda obranu síl,“ vysvetlil ďalej. Tieto vozidlá slúžia na obranu celého konvoja a vedia v prípade útoku zasiahnuť. V praxi je zásobovací konvoj podľa Macka chránený zo zeme aj zo vzduchu.

Súhlasí s tým aj bezpečnostný analytik Vladimír Bednár, ktorý pripomína, že útoky zo strany Ukrajiny na konvoj prebiehajú, a podľa svojich skúseností by v týchto útokoch aj pokračoval. „Zaznamenali sme útoky na tento konvoj, z ktorých záznam zverejnila ukrajinská strana,“ povedal pre Refresher.

Ukrajina podľa neho čelí niekoľkonásobne väčšej sile, než aké sú celé Ozbrojené sily Slovenskej republiky a zhromaždené sú práve v spomínanom konvoji. „To znamená, že majú aj veľké množstvo protilietadlových systémov, ktorými disponujú tieto vojská. Bolo by veľmi neefektívne letecky na konvoj zaútočiť,“ vraví Bednár.

Odporúčané
V noci sme boli na hraničnom priechode Veľké Slemence. Utečenci bojujú so zimou, dobrovoľníci s priestorom V noci sme boli na hraničnom priechode Veľké Slemence. Utečenci bojujú so zimou, dobrovoľníci s priestorom 27. februára 2022, 11:00

Ukrajina to robí dobre

„Letecký útok by znamenal neúmerne veľké straty,“ myslí si bezpečnostný analytik. Ukrajinská strana musí Rusku spôsobiť niekoľkokrát väčšie straty, než aké sami utŕžia, preto musia útočiť premyslene. „Vyberajú také formy útoku, ktoré sú pre nich efektívne. Vojna je najviac racionálna vec, akú poznáme, a aj Ukrajina sa musí rozhodovať racionálne.“ Bednár si myslí, že ukrajinská stratégia doposiaľ funguje veľmi dobre. 

konvoj ruských obrnených vozidielarmádatanky
Zdroj: TASR/AP

Podľa generála na takýto konvoj nemá strategický ani ekonomický význam masovo zaútočiť, pretože je v rovine. Akákoľvek škoda, ktorú by Ukrajina spôsobila, sa dá z cesty ľahko odpratať a konvoj môže pokračovať ďalej. „Útočili by ste na tenkú dlhú šnúru. Po pár útokoch nasadia vojakov, ktorí konvoj chránia, a priestor si zabezpečia ešte viac. Keby som ja plánoval diverziu proti tomu, snažil by som sa síce aj napádať konvoj, ale nespoliehal by som sa na to,“ hovorí generál. Prakticky by takýto útok zničil možno pár desiatok vozidiel spomedzi stoviek.

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Generál hovorí, že je múdre si počkať, kým konvoje dorazia do svojho miesta určenia a tam by udrel silnejšie. „Oni sa musia niekde koncentrovať. Takže keď donesú všetko na jedno miesto, tam by som zaútočil.“ Každá jednotka či prápor má zrejme iné miesto určenia, celý 64-kilometrový konvoj sa nezloží na jednom mieste, no jednotlivé tábory má už strategicky zmysel napadnúť. 

„Samozrejme, Rusi si budú tie miesta brániť, ale aj tak sú zraniteľnejšie než teraz.“ V tábore vie aj jeden výbuch spôsobiť väčšiu škodu, než kým je konvoj na ceste. Ukrajina je podľa generála v zásobovacej nevýhode, keďže sa musí brániť, kým Rusko si môže napríklad z Bieloruska nechať priniesť ľudí či zásoby.

Odporúčané
Na hranicu šiel autobus po 8 študentov, vrátil sa s 53 ľuďmi. Solidarita Slovákov sa opäť ukázala, takto vyzerá pomoc utečencom Na hranicu šiel autobus po 8 študentov, vrátil sa s 53 ľuďmi. Solidarita Slovákov sa opäť ukázala, takto vyzerá pomoc utečencom 28. februára 2022, 12:30

S takouto stratégiou sa stotožňuje aj Bednár – napadnúť a rozbiť zásoby by Rusku spôsobilo problémy. Ekonomicky a strategicky súčasné reakcie zo strany ukrajinskej armády dávajú podľa odborníkov zmysel. 

Domov
Zdieľať
Diskusia