Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2022, 17:58
Čas čítania 0:56
Viktor Kniš

Na Slovensku by mohli úrady odpojiť proruské dezinformačné weby a televízie

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

V Česku už ukázali, ako by mohla takáto legislatíva fungovať v praxi.

Národný bezpečnostný úrad by mohol podľa uváženia blokovať webstránky, ktoré v súvislosti s vojnou zverejňujú škodlivý obsah a robia škodlivé aktivity na internete, informuje Denník N

Úrad o to bude môcť požiadať polícia, ale aj niekoľko ďalších štátnych orgánov, napríklad tajná služba. Zákon sa týka šírenia dezinformácií a ďalších hybridných hrozieb, ako šírenie malvéru a phishingu. Ak by to NBÚ uznal za vhodné, mohol by reagovať blokovaním domén a IP adries.

„V rámci riešenia kybernetického bezpečnostného incidentu vydá úrad rozhodnutie o blokovaní, v ktorom určí metódu (spôsob) blokovania, a blokovanie vykoná,“ vysvetľuje dôvodová správa k zákonu.

V Česku už ukázali, ako by mohla takáto legislatíva fungovať v praxi. Správca českého internetu dnes napríklad zablokoval niekoľko dezinformačných webov. Zablokované weby sú Aeronet.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz, Skrytapravda.cz a Protiproud.cz, informuje iDNES

Odporúčané
ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Čaká nás rušná noc, oznámil starosta hlavného mesta Kyjev, Rusi chcú zlikvidovať elektráreň ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Čaká nás rušná noc, oznámil starosta hlavného mesta Kyjev, Rusi chcú zlikvidovať elektráreň 25. februára 2022, 21:07

„Samozrejme, ide o krajný prostriedok, nástroj, ktorý predstavuje zásah do práv subjektov, ale zároveň predstavuje aj riešenie kybernetického bezpečnostného incidentu v prípade, keď sú iné nástroje neúčinné a protiprávna, resp. škodlivá aktivita naďalej pokračuje a ohrozuje konečného používateľa. Zodpovednosť za prípadnú škodu znáša úrad,“ vysvetľujú predkladatelia. 

Portál Živé upozornil, že štát už zvažuje aj zákaz ruských televízií, najmä dezinformačnej stanice RT, ktorú majú v ponuke napríklad Telekom alebo UPC.

„Téme sa intenzívne venujeme, analyzujeme zákonné možnosti z hľadiska slovenskej aj európskej legislatívy, sme v spojení s inými európskymi regulátormi a informujeme sa o možnostiach spoločného postupu,“ povedala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu Lucia Michelčíková.

Domov
Zdieľať
Diskusia