Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. februára 2022, 21:11
Čas čítania 0:51
Dominik Vetrák

Vojna na Ukrajine: Dokument od Netflixu ti pomôže pochopiť, ako sa konflikt začal

Vojna na Ukrajine: Dokument od Netflixu ti pomôže pochopiť, ako sa konflikt začal
Zdroj: MP2, Pronto Film
FILMY A SERIÁLY VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Dokument z roku 2015 zobrazuje, ako došlo k ukrajinskej revolúcii a takzvanému Euromajdanu.

Situácia medzi Ukrajinou a Ruskom bola napätá dlhé roky pred akýmikoľvek vojnovými konfliktmi. Veľké problémy nastali v roku 2014, keď sa Rusko zaplietlo do ukrajinskej revolúcie, ktorú odštartovali protesty študentov. 

Odporúčané
ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Putinova armáda bombarduje civilistov v nemocniciach, tvrdí ukrajinský minister ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Putinova armáda bombarduje civilistov v nemocniciach, tvrdí ukrajinský minister 24. februára 2022, 6:20

Protesty boli v počiatočnej fáze dôsledkom nečakaného rozhodnutia najvyšších predstaviteľov Ukrajiny prerušiť proces európskej integrácie. To, čo sa začalo ako študentský protest, sa skončilo ako revolúcia v krajine, v ktorej sa občanom Ukrajiny podarilo zosadiť vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča, ktorého odvolal parlament. 

Situácia sa vyostrovala v celej krajine a obzvlášť silné hlasy proruských občanov sa začínali ozývať z oblasti Krymu. Vyvrcholilo to anexiou Krymu Ruskom. Dokument Winter On Fire: Ukraine’s Fight for Freedom od Netflixu zobrazuje udalosti, ktoré tomu prechádzali, a teda prvotné protesty, ktoré prerástli v revolúciu.

Dokument je plný surových a brutálnych záberov z protestov, počas ktorých došlo aj k stratám na životoch. Ide o dobrý dokument, ktorý ti priblíži to, čo viedlo k aktuálnej situácii na Ukrajine.

Odporúčané
10 najmrazivejších videí z vojny na Ukrajine, ktorú dnes rozpútalo Rusko 10 najmrazivejších videí z vojny na Ukrajine, ktorú dnes rozpútalo Rusko 24. februára 2022, 18:30

Okrem toho si na internete môžeš nájsť ďalšie vydarené dokumenty, ktoré sa tejto téme venujú a dokážu ti vysvetliť či priblížiť rusko-ukrajinský konflikt v posledných rokoch, ako napríklad: Crimea as It Was, Breaking Point: The War for Democracy in Ukraine či The Earth Is Blue as an Orange. 

Ak nechceš prísť o žiadne informácie, fotky či videá z vojny na Ukrajine, sleduj naše články.

Domov
Zdieľať
Diskusia