Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2022, 7:53
Čas čítania 0:45
Jakub Paulík TASR

Rusko svoje vojská nestiahlo. K hraniciam s Ukrajinou vyslali ďalších 7 000 jednotiek, tvrdia USA

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Biely dom naznačuje, že deeskalácia napätia zo strany Ruska neprebehla.

Rusko predvčerom informovalo o tom, že začalo so sťahovaním svojich jednotiek z juhu Bieloruska a z oblastí Krymu. USA však tvrdia, že k stiahnutiu jednotiek nedošlo a svoje sily na hraniciach, naopak, posilnili o ďalších 7 000 jednotiek. S informáciou prišli tlačové agentúry AP, AFP a Reuters, ale tiež CNBC, a to s odkazom na nemenovaného predstaviteľa Bieleho domu.

„Včera (v utorok – pozn. red.) ruská vláda uviedla, že sťahuje vojakov od ukrajinských hraníc... Vieme, že to nebola pravda,“ citujú jeho slová agentúry. Pri hraniciach by malo byť podľa amerického prezidenta Joea Bidena už vyše 150 000 vojakov, ku ktorým sa vraj pridalo ďalších 7 000.

Odporúčané
Ruský emigrant: Vladimir Putin z Rusov robí ľudí, ktorí len pijú vodku, trávia čas s medveďmi a každého ohrozujú. Nie je to pravda Ruský emigrant: Vladimir Putin z Rusov robí ľudí, ktorí len pijú vodku, trávia čas s medveďmi a každého ohrozujú. Nie je to pravda 16. februára 2022, 12:30

USA, ale aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj údajné sťahovanie vojsk Ruska prijali veľmi skepticky. Prezident Ukrajiny vyhlásil, že jeho krajina žiadne stiahnutie ruských jednotiek nezaznamenala. Rusko ako dôkaz svojich tvrdení zverejnilo videá, na ktorých údajne vidíme, ako sa z Krymu sťahuje časť jednotiek.

Na ruské záruky pozerá prísnym okom aj ukrajinský šéf rezortu zahraničia Dmytro Kuleba. „Z Ruskej federácie stále počúvame rôzne vyjadrenia, takže už máme pravidlo: keď uvidíme, až potom uveríme. Keď uvidíme odklon ruských vojsk, potom budeme veriť, že ide o deeskaláciu,“ vyjadril sa.

Domov
Zdieľať
Diskusia