Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2022, 14:22
Čas čítania 1:21
Adam Novosad

Ukrajinský prezident Zelenskyj: O sťahovaní ruských vojsk sme zatiaľ iba počuli, nateraz ho v realite nevidíme

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident dnes cestuje po krajine pri príležitosti Dňa jednoty, ktorý vyhlásil v reakcii na zvyšujúce sa napätie medzi Ruskom a Ukrajinou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že vláda v Kyjeve o ruskom sťahovaní vojsk z pohraničných oblastí iba počula od samotných Rusov, ale skutočný pohyb vojenských jednotiek nezaznamenala, informuje BBC.

Rusko oznámilo, že časť svojich vojakov sťahuje z Bieloruska aj okupovaného polostrova Krym, avšak podľa Zelenskeho zatiaľ k výraznejším pohybom jednotiek a techniky nedošlo. „Aby som bol úprimný, reagujem na skutočnú situáciu pred nami a zatiaľ sme žiadne sťahovanie jednotiek nevideli. Len sme o ňom počuli,“ povedal ukrajinský prezident.

ukrajina
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský líder aktuálne správy z Ruska o sťahovaní vojsk nateraz označil za vyhlásenia, po ktorých musia nasledovať činy. Keď Rusko svoje jednotky naozaj stiahne, podľa prezidenta to bude môcť vidieť každý bežný človek, nielen prieskumné lietadlá či ukrajinská armáda. „Všetci normálni ľudia očakávajú deeskaláciu,“ dodal Zelenskyj.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Na Ukrajine je dnes sviatočný Deň jednoty, ktorý prezident vyhlásil práve na stredu 16. februára z dôvodu, že práve v tento deň podľa medializovaných správ Rusko plánovalo začať inváziu na Ukrajinu.

Ukrajinci dnes hrdo spievajú hymnu, oslavujú svoju vlasť a vyjadrujú vernosť svojej krajine aj vlajke, pretože podľa Zelenského si každý z nich želá žiť v mieri, na čo majú právo.

Šéf diplomacie Antony Blinken dnes povedal, že USA naďalej pozorujú pohyb ruských jednotiek smerom k ukrajinskej hranici, nie preč od nej. „Rusko niečo hovorí. A potom je tu to, čo robí. A my sme neboli svedkami žiadneho sťahovania jeho síl,“ vyjadril sa americký minister zahraničných vecí.

Domov
Zdieľať
Diskusia