Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2022, 19:33
Čas čítania 0:35
Martin Adam Pavlík

Čakacia lehota na operácie sa zvyšuje z mesiacov na roky. Ľudia do telefónu prosia aj sa vyhrážajú

Čakacia lehota na operácie sa zvyšuje z mesiacov na roky. Ľudia do telefónu prosia aj sa vyhrážajú
Zdroj: TASR/AP
ZDRAVIE KORONAVÍRUS KORONAVÍRUS SLOVENSKO OMIKRON SLOVENSKÉ NEMOCNICE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Medzi dôvody patrí aj nízka zaočkovanosť slovenskej populácie.

V dôsledku presúvania sa zdravotníkov v nemocniciach ku kritickým covidovým pacientom prudko poklesli plánované operácie. Kým doposiaľ boli ľudia zvyknutí čakať na operáciu týždne či mesiace, teraz to vraj môžu byť až roky, informujú TV Noviny.

Napríklad podľa prednostu ortopedickej kliniky v Banskej Bystrici Mariána Hlaváča majú denne sedem až osem telefonátov s pripomienkami, so žiadosťami, s plačlivými prosbami či dokonca s vyhrážaním. „Pred covidom sme mali čakaciu lehotu na našej klinike dva mesiace. Teraz sa predĺžila až na dva roky,“ povedal Hlaváč.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

Analytik INEKO Dušan Zachar pre TV Noviny potvrdil, že práve banskobystrická nemocnica bola najviac postihnutá, a to najmä ortopédia z hľadiska počtu výkonov. Momentálne majú na ortopédii v Rooseveltovej nemocnici v čakárni až 1 600 pacientov. 

K poklesu operácií údajne prispeli aj odchody na dôchodok, profesijné vyhorenia či aktuálnych 100 zamestnancov v karanténe. Podľa Dušana Zachara za súčasný stav môže aj nízka zaočkovanosť slovenskej populácie.  

Domov
Zdieľať
Diskusia