Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2022, 12:29
Čas čítania 1:24
Viktor Kniš TASR

Napätie na rusko-ukrajinskej hranici eskaluje, techniku a vojská zhromažďujú obe strany

Napätie na rusko-ukrajinskej hranici eskaluje, techniku a vojská zhromažďujú obe strany
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Rusko pokračuje v rozmiestňovaní nových jednotiek aj napriek prebiehajúcej intenzívnej diplomacii zameranej na zníženie napätia.

Ukrajina rozmiestňuje viacero odpaľovacích raketových systémov necelých 30 kilometrov od kontaktnej línie v Donbase.

Satelitné zábery, ktoré zverejnila súkromná americká spoločnosť Maxar Technologies, zachytávajú rozmiestnenie nových ruských jednotiek na rôznych miestach v blízkosti Ukrajiny. Tieto zábery teda naznačujú, že Rusko pokračuje v rozmiestňovaní nových jednotiek aj napriek prebiehajúcej intenzívnej diplomacii zameranej na zníženie napätia.

Rusko v presúvaní vojakov problém nevidí

Firma Maxar Technologies, ktorá už celé týždne sleduje vývoj zoskupovania ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc, uviedla, že na záberoch zachytených túto stredu a štvrtok možno vidieť rozmiestnenie nových ruských jednotiek a vojenského vybavenia na anektovanom polostrove Krym, na západe Ruska a v Bielorusku.

Nové jednotky a vybavenie dorazili na Krym aj do blízkosti mestečka Novoozerne a mesta Slavne, ktoré sa nachádza na severozápadnom pobreží polostrova.


Spoločnosť Maxar okrem toho vo štvrtkovom vyhlásení uvádza, že nové jednotky nedávno pribudli aj vo výcvikovej oblasti Kursk na západe Ruska, ktorá sa nachádza asi 110 kilometrov východne od ukrajinských hraníc.


Rusko nezverejnilo, koľko vojakov kde rozmiestnilo, a trvá na tom, že má právo presúvať vojenské jednotky po svojom území, tak ako uzná za vhodné. Moskva zároveň trvá na tom, že tieto vojenské jednotky nepredstavujú hrozbu.

putin
Zdroj: TASR/AP

Ukrajina sa vraj bude brániť

Podľa agentúry TASS zástupca náčelníka samozvanej Doneckej ľudovej republiky Eduard Basurin nepochybuje, že „ak vypuknú nepriateľské akcie, velenie ukrajinských ozbrojených síl spustí masívne útoky nielen na frontové pozície ľudových milícií, ale pokúsi sa zničiť aj kľúčové objekty civilnej infraštruktúry v republike“.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Basurin ďalej uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily rozmiestnili v Donbase protivzdušné systémy S-300 s cieľom pripraviť sa na útočné operácie. „Prápor raketových systémov zem – vzduch S-300 160. raketovej brigády protivzdušnej obrany bol presunutý z Odeskej oblasti na letisko Kramatorsk, aby chránil veliteľské stredisko operácie spoločných síl,“ spresnil Basurin.


Pokračoval, že rozviedka DĽR potvrdila prítomnosť britských a poľských žoldnierov v blízkosti obcí Šyrokyne a Popasna. „Ich prítomnosť v Donbase potvrdzujú aj informácie z otvorených zdrojov,“ dodal.

Joe Biden v piatok vyzval svojich občanov, aby okamžite odcestovali z Ukrajiny. Americký prezident tvrdí, že ak do seba začnú s Rusmi strieľať, bude to svetová vojna.

Ak ťa zaujíma všetko o situácii na rusko-ukrajinskej hranici, môžeš sledovať túto tému

Domov
Zdieľať
Diskusia