Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2022, 11:13
Čas čítania 1:14
Jakub Paulík TASR

Rusko a Bielorusko začali druhú etapu vojenských cvičení na „odrazenie vonkajšej agresie“. Ukrajina hovorí o psychologickom tlaku

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Cvičenie potrvá do 20. februára.

V Bielorusku sa dnes začala druhá etapa vojenských cvičení s ruskými vojakmi s názvom Spojenecké odhodlanie 2022.

Biely dom vyjadril nad prebiehajúcimi cvičeniami znepokojenie, USA upozorňujú, že to môže viesť k „eskalácii napätia“ na hraniciach Ruska a Ukrajiny. Vojenské cvičenia v Bielorusku odsúdila aj Ukrajina a Francúzsko.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ide o „psychologický tlak“. „Nahromadenie vojenských zložiek na hraniciach je psychologickým nátlakom zo strany nášho suseda,“ povedala ukrajinská hlava štátu. Občanov však Zelenskyj povzbudil slovami, že Ukrajina má „dostatok vojenských zložiek na to, aby so cťou obránili krajinu“.

Znepokojenie vyjadril aj francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. „Priamo na ukrajinských hraniciach sa zvyšuje počet veľmi podstatných cvičení... Ide o veľmi agresívne gesto, ktoré nás znepokojuje,“ vyhlásil.

Odporúčané
Chceme Slovensko, nie Ameriku! kričali demonštranti na proteste pred parlamentom. Vnútri to pripomínalo cirkus (Videoreportáž) Chceme Slovensko, nie Ameriku! kričali demonštranti na proteste pred parlamentom. Vnútri to pripomínalo cirkus (Videoreportáž) 9. februára 2022, 19:30

Aké sú plány vojenských cvičení?

Ruské ministerstvo uviedlo, že cieľom cvičení je preverenie úloh, ktoré majú slúžiť „zabráneniu a odrazeniu vonkajšej agresie, boju proti terorizmu a ochrane záujmov Zväzového štátu (Ruska a Bieloruska – pozn. red.)“. Po skončení cvičení 20. februára by sa mali ruskí vojaci vrátiť do svojej krajiny.

Vojaci budú v priebehu manévrov Spojeneckého odhodlania 2022 cvičiť posilnenie ochrany hraníc, zabránenie preniknutiu ozbrojených skupín, blokovanie dodávok zbraní a munície, nájdenie a zničenie nelegálnej formácie či prieskumných skupín nepriateľa.

Situáciu medzi Ukrajinou a Ruskom sa nedávno pokúsil upokojiť francúzsky prezident Emmanuel Macron. Tomu vraj prezident Ruska Vladimir Putin potvrdil, že vojenskú akciu voči svojmu susedovi nechystá. Kremeľ však neskôr takýto sľub poprel.

Hovorca Dmitrij Peskov povedal, že k žiadnej podobnej dohode nedošlo. „Moskva a Paríž nemohli uzavrieť žiadnu dohodu. Je to skrátka nemožné. Francúzsko je vedúca krajina v Európskej únii, Francúzsko je členom NATO, ale Paríž v ňom nie je lídrom. Tomuto bloku šéfuje úplne iná krajina,“ vyjadril sa.

Napätie na hraniciach Ruska a Ukrajiny vyvoláva množstvo otáznikov aj v hlavách Slovákov. Redakcia Refresheru si preto pre svojich čitateľov pripravila obsiahly článok, v ktorom sa venujeme najčastejším otázkam a odpovediam na ne.

Odporúčané
Musím vyplniť formulár z internetu, aby som nemusel brániť vlasť, keď vypukne rusko-ukrajinský konflikt? (Otázky a odpovede) Musím vyplniť formulár z internetu, aby som nemusel brániť vlasť, keď vypukne rusko-ukrajinský konflikt? (Otázky a odpovede) 10. februára 2022, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia