Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2022, 19:24
Čas čítania 1:05
Tímea Krauszová TASR

Hlasovanie o obrannej dohode s USA presunuli na stredu. Kotlebovci prišli bez rúšok, pobili sa o vlajku, pískali a vyrušovali

NEWS NÁRODNÁ RADA SR OBRANNÁ DOHODA S USA
Uložiť Uložené

Viacerí opoziční poslanci pískali a inak narúšali rokovací poriadok.

V utorok sa konala mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej mali poslanci diskutovať o obrannej dohode Slovenska s USA. Rokovanie však v priebehu dňa prerušili kotlebovci, ktorí sa v parlamente pobili a zablokovali rečnícky pult, keď mal mať prejav minister obrany Jaroslav Naď. Viacerí opoziční poslanci pískali a narúšali rokovací poriadok. Hlasovanie o dohode napokon Kollár odročil na stredu na 11.00 h.

Búrlivé diskusie

Rokovanie parlamentu pre správanie poslancov ĽSNS opakovane museli prerušiť. Od začiatku blokovali rečnícky pult, pobili sa o slovenskú a ukrajinskú vlajku a oblievali sa vodou, niekoľkých z nich vrátane Mariana Kotlebu napokon z rokovacej sály vylúčili. Počas dňa sa však poslancom podarilo odhlasovať, že generálny prokurátor Maroš Žilinka nemôže vystúpiť so svojím prejavom. Odišiel preto z miestnosti, jeho prejav neskôr v plnom znení prečítal Juraj Blanár.

Andrej Medvecký, Peter Krupa (obidvaja ĽSNS) držia slovenskú vlajku a dole zľava Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obidvaja SaS) držia ukrajinskú vlajku počas rokovania parlamentu v Bratislave 8. februára 2022.
Andrej Medvecký, Peter Krupa (obidvaja ĽSNS) držia slovenskú vlajku a dole zľava Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obidvaja SaS) držia ukrajinskú vlajku počas rokovania parlamentu v Bratislave 8. februára 2022. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Pre správanie kotlebovcov zvolal predseda parlamentu Boris Kollár niekoľkokrát grémium, napokon však diskusiu po Blanárovom vystúpení uzavrel. Kollár má v zmysle rokovacieho poriadku právomoc uzavrieť rozpravu. Po uzavretí diskusie takýmto spôsobom majú poslanci písomne prihlásení do diskusie právo odovzdať svoj písomný prejav predsedajúcemu. Ten by sa mal následne zahrnúť do zápisnice o schôdzi s tým, že nebol prednesený ústne.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? 28. júna 2023, 10:40

Na stredajšie hlasovanie by chcel Kollár vybaviť parlamentnú stráž, aby k podobným obštrukciám už nedošlo. Navrhol preto zmenu v rokovacom poriadku. „Ak by sme mali parlamentnú stráž, dal by som ich vykázať a vyviesť zo sály. Nemáme to, bohužiaľ, v rokovacom poriadku. Pevne verím, že veľmi rýchlo takúto možnosť zavedieme,“ povedal.

Pre všetky dôležité informácie o obrannej dohode medzi Slovenskom a USA sleduj túto tému. Prečítaj si aj interpretačné vyhlásenie vlády USA k dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou USA.

Domov
Zdieľať
Diskusia