Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2022, 10:45
Čas čítania 1:05
Martin Mičuda

Ikonická soška Spirit of Ecstasy sa kvôli optimalizácii aerodynamiky budúcich elektromobilov Rolls-Royce zmení

Ikonická soška Spirit of Ecstasy sa kvôli optimalizácii aerodynamiky budúcich elektromobilov Rolls-Royce zmení
Zdroj: Rolls-Royce
TECH ROLLS-ROYCE
Uložiť Uložené

Soška Spirit of Ecstasy je signifikantnou súčasťou každej masky modelov Rolls-Royce už 111 rokov.

Ruka v ruke s masívnou elektrifikáciou a prívalom rôzne elektrifikovaných vozidiel ide aj snaha o zníženie aerodynamického odporu vzduchu, a teda zníženie spotreby. Tá je predovšetkým pri elektromobiloch veľmi dôležitá, pretože alfou a omegou pre výrobcov je zlepšovať efektívnosť elektrického pohonu, inými slovami zvyšovať dojazd. 

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Rolls-Royce už dávnejšie oznámil, že elektrickému pohonu sa nevyhne, ba čo viac, aj britská aristokratická automobilka, ktorá je známa najmä veľkoobjemovými motormi, prejde do roku 2030 na výlučne elektrický pohon. Asi ťa neprekvapí, že azda najväčší problém modelov Rolls-Royce pri prechode na batériový pohon je vysoká hmotnosť a nie práve najaerodynamickejšie tvary. S tým sa chystá automobilka, pochopiteľne, bojovať. Prvé snahy začíname evidovať už teraz, no paradoxne na miestach, ktoré by si možno nečakal.

Rolls-Royce, Spirit of Ecstasy,
Zdroj: Rolls-Royce

Výrobca ultraluxusných automobilov totiž informuje o svojej novej soške, ktorá je jednou z dominánt počinov z Goodwoodu. Reč je o soške Spirit of Ecstasy, ktorá je signifikantnou súčasťou každej masky. Je to tak už od roku 1911, no a práve pri príležitosti osláv 111. výročia dochádza k jej opätovným úpravám. Radikálne zmeny však nečakaj, zmeny by si si vo výsledku možno ani nevšimol. Ich spoločným znakom je snaha o optimalizáciu aerodynamiky a zníženie odporu vzduchu.

Odporúčané
Automobilová legenda ohlásila masívnu elektrifikáciu. Rolls-Royce prejde do roku 2030 na výhradne elektrický pohon Automobilová legenda ohlásila masívnu elektrifikáciu. Rolls-Royce prejde do roku 2030 na výhradne elektrický pohon 29. septembra 2021, 16:30

Ikonická soška sa teda síce naďalej drží svojho hlavného tvaru, ale medzičasom je menšia, viac naklonená dopredu a vo väčšom podrepe. Hoci na prvý pohľad ide o zanedbateľný rozdiel, svoje ovocie to prinesie. Prvý čisto elektrický Rolls-Royce pod menom Spectre sa má totiž hrdiť aerodynamickým odporom vzduchu len 0,26, no a pod tento údaj sa má podpísať aj nová soška. Práve kupé Spectre, ktoré má prísť v roku 2023, bude prvým modelom s vynovenou soškou Spirit of Ecstasy.

Rolls-Royce, Spirit of Ecstasy,Rolls-Royce, Spirit of Ecstasy,Rolls-Royce, Spirit of Ecstasy,Rolls-Royce, Spirit of Ecstasy,
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia