Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2022, 20:10
Čas čítania 0:52
Viktor Kniš

Energie budú zdražovať aj v budúcom roku, pesimisti odhadujú až 30 % zvýšenie cien

NEWS ZVYŠOVANIE CIEN ENERGIÍ
Uložiť Uložené

Slovákov pravdepodobne čaká ďalšie zdražovanie.

Podľa odhadov odborníkov by mohla byť cena za energie v budúcom roku ešte vyššia, informuje TV Markíza. Pesimistické odhady hovoria o náraste o 15 až 30 %, a to aj napriek tomu, že je ešte len február. Dôvodom je, že ceny elektriny a plynu na burzách stále rastú a štát pravdepodobne nezvládne regulovať cenu. Aj preto by sme sa mali dočkať nových rekordov.

Upozornil na to počas zasadnutia výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Regulovaná cena elektriny vychádza z jej trhovej ceny v prvom polroku a cena plynu z priemeru za posledných 12 mesiacov pred podaním cenového návrhu. ÚRSO očakával, že po skončení zimy dopyt po energiách klesne, a preto posunul rozhodujúce obdobie pri elektrine na druhý a tretí štvrťrok. „Keď sledujeme trhy, tak samotný vývoj cien trhu sa nevyvíja týmto očakávaným spôsobom,“ upozornil Galek.

Ak by trhové ceny energií ostali celý rok na súčasnej úrovni, na budúci rok hrozí podľa štátneho tajomníka niekoľkonásobne vyšší nárast cien ako v tomto roku.

Odporúčané
Ceny pečiva sa už nedajú udržať. Pekári sa boja, že čoskoro budú ich výrobky pre ľudí pridrahé Ceny pečiva sa už nedajú udržať. Pekári sa boja, že čoskoro budú ich výrobky pre ľudí pridrahé 19. októbra 2022, 10:30

Predseda vlády Eduard Heger už avizoval stretnutie vládnych rezortov v súvislosti so zvyšovaním cien energií, minister hospodárstva Richard Sulík sľúbil, že ceny sa pokúsia čo najviac stlačiť nadol. Štát bude pravdepodobne pomáhať školám či nemocniciam, otázne je, ako bude postupovať v prípade firiem alebo domácností. Ceny energií budú aj témou rokovaní na koaličnej rade. 

Domov
Zdieľať
Diskusia