Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Veronika Szűcs Rajničová
19. októbra 2022 o 10:30
Čas čítania 3:41

Ceny pečiva sa už nedajú udržať. Pekári sa boja, že čoskoro budú ich výrobky pre ľudí pridrahé

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Pekárov trápia drahé suroviny a energie aj nedostatok personálu. Prosia o pomoc ľudí aj štát.

„Bez vašej podpory to nedáme,“ odkazuje ľuďom Erika Petrleničová, majiteľka remeselnej pekárne Eberhard, ktorá sa k hlási k poctivému pekárskemu remeslu v súlade s filozofiou slow food. Dvaja kamaráti otvorili dvere prevádzky v roku 2020 a ich tržby sa vlani vyšplhali na viac než pol milióna eur.

Začali v neľahkých časoch pandémie, no ani teraz si nemôžu vydýchnuť. Ich faktúra za energie sa od marca strojnásobila. Ceny všetkých surovín, ale aj služieb zdraželi. Niektoré aj o 100 % a stále rastú.

„Týka sa to predovšetkým masla, syrov, oleja, múky, tam vidieť naozaj dramatický nárast. Ľudia zároveň začali šetriť, a to sa odrazilo aj na predaji našich výrobkov,“ dodáva Petrleničová.

Kruh pekáreň, Bratislava
Zdroj: Refresher/Timea Krauszová

Pekári z Malinova v tom však nie sú sami. Podnikatelia v tomto voňavom, chrumkavom, ale aj náročnom biznise sa naprieč republikou zhodujú, že sektor sa zmieta v problémoch.

Na Refresheri ti prinášame hlbší pohľad na aktuálne udalosti, ktoré sa dejú na Slovensku a vo svete. Záleží nám na tom, aby si vedel nielen, čo sa deje, ale aj prečo sa to deje. Podpor nás v našom úsilí a pridaj sa do klubu Refresher+.

Pekári verzus štát

Pekári, podobne ako ľudia v mnohých ďalších sektoroch, musia znášať ťažké časy. A tak sa stalo, že zdraženie chleba po vypuknutí vojny a energetickej krízy v EÚ bolo na Slovensku tretie najvyššie v Európskej únii a dosiahlo 32 %.

31. júla 2024 o 17:00 Čas čítania 0:35 KVÍZ: Tieto symboly na potravinách by mal poznať každý. Otestuj sa, či vieš, čo si kupuješ KVÍZ: Tieto symboly na potravinách by mal poznať každý. Otestuj sa, či vieš, čo si kupuješ

Toto číslo s odvolaním na portál Eurostat zdôraznil predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský, keď hovoril o problémoch sektora a nedostatočnej podpore zo strany štátu.

Slovenskí pekári podľa neho napriek tomu každý mesiac produkujú pečivo, chlieb so stratou a voči kolegom zo všetkých okolitých krajín strácajú konkurencieschopnosť.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Domov
Zdieľať
Diskusia