Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
Veronika Szűcs Rajničová
19. októbra 2022 o 10:30
Čas čítania 3:41

Ceny pečiva sa už nedajú udržať. Pekári sa boja, že čoskoro budú ich výrobky pre ľudí pridrahé

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Pekárov trápia drahé suroviny a energie aj nedostatok personálu. Prosia o pomoc ľudí aj štát.

„Bez vašej podpory to nedáme,“ odkazuje ľuďom Erika Petrleničová, majiteľka remeselnej pekárne Eberhard, ktorá sa k hlási k poctivému pekárskemu remeslu v súlade s filozofiou slow food. Dvaja kamaráti otvorili dvere prevádzky v roku 2020 a ich tržby sa vlani vyšplhali na viac než pol milióna eur.

Začali v neľahkých časoch pandémie, no ani teraz si nemôžu vydýchnuť. Ich faktúra za energie sa od marca strojnásobila. Ceny všetkých surovín, ale aj služieb zdraželi. Niektoré aj o 100 % a stále rastú.

„Týka sa to predovšetkým masla, syrov, oleja, múky, tam vidieť naozaj dramatický nárast. Ľudia zároveň začali šetriť, a to sa odrazilo aj na predaji našich výrobkov,“ dodáva Petrleničová.

Kruh pekáreň, Bratislava
Zdroj: Refresher/Timea Krauszová

Pekári z Malinova v tom však nie sú sami. Podnikatelia v tomto voňavom, chrumkavom, ale aj náročnom biznise sa naprieč republikou zhodujú, že sektor sa zmieta v problémoch.

Na Refresheri ti prinášame hlbší pohľad na aktuálne udalosti, ktoré sa dejú na Slovensku a vo svete. Záleží nám na tom, aby si vedel nielen, čo sa deje, ale aj prečo sa to deje. Podpor nás v našom úsilí a pridaj sa do klubu Refresher+.

Pekári verzus štát

Pekári, podobne ako ľudia v mnohých ďalších sektoroch, musia znášať ťažké časy. A tak sa stalo, že zdraženie chleba po vypuknutí vojny a energetickej krízy v EÚ bolo na Slovensku tretie najvyššie v Európskej únii a dosiahlo 32 %.

31. júla 2024 o 17:00 Čas čítania 0:35 KVÍZ: Tieto symboly na potravinách by mal poznať každý. Otestuj sa, či vieš, čo si kupuješ KVÍZ: Tieto symboly na potravinách by mal poznať každý. Otestuj sa, či vieš, čo si kupuješ

Toto číslo s odvolaním na portál Eurostat zdôraznil predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský, keď hovoril o problémoch sektora a nedostatočnej podpore zo strany štátu.

Slovenskí pekári podľa neho napriek tomu každý mesiac produkujú pečivo, chlieb so stratou a voči kolegom zo všetkých okolitých krajín strácajú konkurencieschopnosť.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Domov
Zdieľať
Diskusia