Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2022, 11:30
Čas čítania 1:48
Gabriela Kajtárová

Stĺpček Gabriely Kajtárovej: O politikoch naozaj

Stĺpček Gabriely Kajtárovej: O politikoch naozaj
Zdroj: Matej Hakár
REFRESHER STĹPČEK GABRIELY KAJTÁROVEJ
Uložiť Uložené

Akí sú politici mimo kamier? To je jedna z najčastejších otázok, ktorú o práci dostávam.

Niektorí sú priateľskí, iní arogantní grobiani. Narcisovia, klebetníci, čudáci – zmes charakterov je pestrá. O mnohých však netuším nič, s novinármi sa nebavia. Buď sú na to príliš leniví, bojazliví, alebo nami proste pohŕdajú.

Viete, čo je najväčšia blbosť, akú ľudia o politikoch hovoria? Že sú „všetci rovnakí“. Politika údajne „kazí charaktery“ a „všetci kradnú“. Je to nezmysel.

Veľká časť politikov sa však dá zaradiť do jednej z nasledujúcich kategórií. Berte ich s nadhľadom a nezabúdajte – mená sa menia, princíp zostáva. (*)

TYPY V SLOVENSKEJ POLITIKE

TYP 1: Manekýn. Je ambiciózny, reprezentatívny a bez charizmy. Je to prázdna nádoba, do ktorej obsah nalieva stranícky marketér. Má za sebou toľko mediálnych tréningov, že aj pri otázke o počasí začne rapotať naučený stranícky manuál k aktuálnym politickým otázkam.   

TYP 2: Spasiteľ. Do politiky neprišiel kradnúť. Prišiel „zachrániť Slovensko“. Cíti sa morálne nadradený. Pozor, nejde len o lídrov, takýto pocit mávajú aj drobní straníci a nováčikovia. 

Odporúčané
Stĺpček Gabriely Kajtárovej: O slobodnom vreskote Stĺpček Gabriely Kajtárovej: O slobodnom vreskote 11. marca 2024, 11:10

TYP 3: Pešiaci. Mená a tváre týchto poslancov nepoznáte. V politike totiž majú jedinú úlohu – stláčať gombíčky hlasovacieho zariadenia. Pijú kávu na výboroch a nechajú sa oslovovať „pán poslanec“. Je to vrchol ich životnej kariéry, vyššiu ambíciu nemajú. Nahradiť ich môže ktokoľvek (aj robot). 

TYP 4: Vlk samotár. Vie vyniknúť, no nevie zapadnúť. Buď odmieta robiť stranícke kompromisy, alebo by chcel byť lídrom vlastnej strany. Ak ju založí, je v nej takmer sám.

TYP 5: Networker. Pozná všetky najnovšie klebety. Baví sa aj s politikmi z opačného brehu, aby zistil infošky a pikošky. Ak treba pustiť informáciu do terénu, je to práve jeho úloha.

TYP 6: Iniciatívny blbec. Chce v politike preraziť a úprimne sa o to aj snaží. Čím viac sa však snaží, tým menej to funguje. Úsilie totiž markantne zaostáva za schopnosťami.   

TYP 7: Stranícki šašovia. Meme stránky by im mali posielať druhú výplatu. 

TYP 8: Robotnice. Existujú pracovití, odborne spôsobilí a príčetní politici, ktorí robia normálnu politickú robotu. Píšu zákony, ktoré považujú za správne, a otvárajú témy, ktorými by chceli niekomu pomôcť. Ani ich mená veľmi nepoznáte, lebo ich ostatné typy prehlušia. Často v politike trpia, lebo ich toxické prostredie zomelie.

TYP 9: Vladári. Peniaze ich do politiky ani nepriviedli, ani ich tam nedržia. Je to túžba po moci. Moc ich postupne izoluje od reality, až ich nakoniec zničí. Inak odísť nedokážu.

Odporúčané
Stĺpček Gabriely Kajtárovej: O nepríjemných otázkach Stĺpček Gabriely Kajtárovej: O nepríjemných otázkach 5. februára 2024, 11:30

TYP 10. Kšeftári. Títo prišli naozaj kradnúť alebo aspoň vybavovať – pre seba aj pre kamošov. Politiku vnímajú ako predĺženú ruku biznisu. Nie sú to chudobní ľudia.

Nebudem vám klamať, nejde o prostredie ľahké na prežitie. Správni ľudia, ktorí doň vstupujú, neraz odchádzajú strhaní a neúspešní. Sú v menšine. Ostatných normálnych to potom odrádza. Politika praje sociopatom, riťolezom a manipulátorom. Volíme si ich tam totiž my.

(*) Píšem v mužskom rode, ale kategórie sa rovnako vzťahujú na ženy političky.

Domov
Zdieľať
Diskusia