Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2022 o 9:17
Čas čítania 1:18
Tímea Krauszová TASR

Holandský gynekológ potajme splodil najmenej 21 detí. Ide už o tretí prípad, keď lekár použil vlastné spermie bez vedomia ženy

NEWS RODIČOVSTVO ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Je to už tretí prípad, keď lekári pri umelom oplodnení použili vlastné spermie.

Gynekológ z holandského mesta Leiden splodil v minulosti najmenej 21 detí, keď svojvoľne poskytol pacientkam vlastné spermie v rámci procedúr na liečbu neplodnosti. Informoval o tom v utorok spravodajský server Dutchnews.nl s odvolaním sa na zdroje z nemocnice v Leidene.

Toto nie je prvý prípad rodovo podmieneného násilia alebo zneužitia svojej autority lekára. Podľa európskych štatistík je najbežnejšie, že k zneužitiu dôjde zo strany človeka, ktorého obeť nejakým spôsobom pozná. Najčastejšie je to súčasný alebo bývalý partner a v situáciách, kde má človek väčšiu moc. V prípade gynekológov šlo o umelé oplodnenie, keď namiesto anonymného darcu pochádzali spermie priamo od ošetrujúceho lekára.

Oplodnil vlastné pacientky

Medzičasom zosnulý gynekológ Jan Beek pracoval 25 rokov v nemocnici Elisabethziekenhuis v Leiderdorpe (dnes predmestie Leidenu). Prípad s neetickým darcovstvom spermií odhalila organizácia Fiom, ktorá pomáha ľuďom vystopovať ich biologických rodičov. Tá zistila zhodu DNA u 21 detí, ktorých matky podstúpili liečbu neplodnosti na klinike, kde pracoval Beek.

Odporúčané
Raz máš kopec energie, inokedy ťa vyčerpá aj minimálna záťaž? Na tvoj výkon vplýva táto zásadná vec, využi ju vo svoj prospech Raz máš kopec energie, inokedy ťa vyčerpá aj minimálna záťaž? Na tvoj výkon vplýva táto zásadná vec, využi ju vo svoj prospech 9. júla 2024 o 10:00

„Spôsob, akým sa tento lekár v tom čase správal, je neprijateľný,“ vyhlásil Peter Jue v mene predstavenstva nemocnice. Leidenská nemocnica nevylučuje možnosť, že by mohli existovať desiatky ďalších potomkov Jana Beeka, a vyzvala všetkých, ktorí sa u tohto gynekológa liečili, aby sa prihlásili. Lekár pracoval v uvedenej nemocnici do roku 1998. Záznamy o jeho pacientkach už boli medzičasom skartované, a preto ich nevedia kontaktovať priamo.

Nie je to prvý prípad

Dutchnews.nl pripomenuli, že Beek, ktorý zomrel v roku 2019, je už tretím holandským lekárom, o ktorom vyšlo najavo, že použil vlastné spermie na počatie detí. Lekári Jan Wildschut, ktorý pôsobil v meste Zwolle, a Jan Karbaat z Rotterdamu v 70. až 90. rokoch 20. storočia splodili najmenej 40 detí, keď nič netušiacim pacientkam poskytli svoje spermie.

Holandské zákony obmedzujú počet detí, ktoré môžu byť počaté od jedného darcu spermií, na 25. Od roku 2004 majú deti počaté umelým oplodnením právo poznať identitu svojich biologických rodičov, keď dosiahnu vek 16 rokov. V minulosti však v Holandsku neplatili také jasné pravidlá, čo lekárom umožňovalo aj „improvizáciu“.

Domov
Zdieľať
Diskusia