Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2022, 14:30
Čas čítania 7:46
Lukáš Čelka

S vedkyňou vyvraciame najznámejšie hoaxy spájané s farma priemyslom: Chcú na nás len zarobiť a existuje liek na rakovinu?

ZDRAVIE HOAXY VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Do akej miery ide farmaceutickým firmám o zdravie pacienta a do akej o biznis?

Nenávidia ich, ale napriek tomu sú na ne odkázaní. O farmaceutických firmách koluje na sociálnych sieťach množstvo negatívnych komentárov, skreslených informácií a poloprávd, ktoré burcujú verejnosť k ich nenávisti. Rozhodli sme sa preto zistiť, ako v skutočnosti funguje trh s liekmi, a či naozaj ide o „bezcharakterný“ biznis, ako ho mnohí Slováci vnímajú.

Nahliadnuť do sveta farmácie nám pomohla farmaceutka a vedkyňa Karin Malenovská, na Instagrame známa aj ako karin_science. Okrem toho, že nám priblížila celý proces vývoja liekov a jeho pozadie, vyvrátila aj najčastejšie hoaxy spájané s farmafirmami.

Ak rád do vecí vidíš a zaujíma ťa ako fungujú rôzne odvetvia priemyslu skôr, než by si naskočil na „konšpiračnú vlnu“, tak si jeden z nás. V prípade, že sa ti páčia články, ktoré ti „otvárajú dvere“ k informáciám, aké inde nenájdeš a chcel by si ich viac, môžeš našu prácu podporiť tým, že sa pridáš do klubu Refresher+

Viac než desať rokov skúšania a miliarda eur

Za vývojom účinného lieku sa skrýva viac práce, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Podľa slov vedkyne a farmaceutky Karin Malenovskej sa tento proces delí na predklinické skúšanie, klinické skúšky a dlhodobé sledovanie nežiadúcich účinkov už po uvedení daného lieku na trh.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

V rámci predklinického skúšania sa vyvinuté liečivo experimentálne aplikuje napríklad na bunkové kultúry, a neskôr na animálne modely, čiže zvieratá. Vďaka modernej dobe majú vedci možnosť robiť aj počítačové simulácie, pomocou ktorých vedia nahradiť zvieracie modely.

„Takto prebieha predklinická časť vývoja lieku, ktorá môže trvať až niekoľko rokov, ale ako sme to mohli pozorovať pri vakcíne proti koronavírusu, je možné ju urýchliť aj na rok. Všetko závisí aj od byrokracie a financií,“ priblížila vedkyňa s tým, že štatisticky sa z predklinického skúšania dostane do klinického len jedno z tisíc liečiv.

tabletky, lieky
Zdroj: Unsplash/Mark Fletcher-Brown

V rámci klinického skúšania sa liek prvýkrát testuje na ľuďoch, aj to však v štyroch fázach. V prvej sa rozhoduje o dizajne samotnej štúdie a určí sa, koľko ľudí je potrebných na testovanie, pre akých pacientov bude liek určený a aké podmienky musí spĺňať.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109765 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako prebieha vývoj liečiv od výskumu cez testovanie až po uvedenie na trh.
  • Koľko v priemere stojí vývoj jedného lieku.
  • Načo slúžia regulačné inštitúcie ako EMA, či ŠÚKL.
  • Z čoho najviac zarábajú farmaceutické firmy.
  • Prečo bolo očkovanie vakcínou Sputnik V na Slovensku výnimočný prípad.
  • Prečo sú niektoré lieky používané v Amerike, nedostupné v Európe.
  • Či existuje univerzálny liek na rakovinu a či chcú farmafirmy na nás naozaj len zarobiť.
Domov
Zdieľať
Diskusia