Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2022, 14:56
Čas čítania 1:40
Tímea Krauszová

Testovanie na zvieratách nechce 70 % Slovákov. Odmietajú ho najmä vzdelaní a mladí ľudia

NEWS TESTOVANIE NA ZVIERATÁCH TÝRANIE ZVIERAT
Uložiť Uložené

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Slobodu zvierat.

Zákaz testov na zvieratách podporuje 70,7 % Slovákov a Sloveniek, pričom podpora zákazu klesá s vekom a stúpa s dosiahnutým vzdelaním. Viac podporujú zákaz ženy než muži. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Slobodu zvierat. Prieskum realizovala agentúra Focus v dňoch 16. – 23. novembra 2021 na vzorke 1 005 respondentov. 

Väčšina Slovákov nechce testy na zvieratách

Spomedzi spomínaných takmer 70 percent viac ako 40 rozhodne súhlasilo so zákazom testovania na zvieratách. Podľa Slobody zvierat sa pritom v Európskej únii každoročne „na vedu, výskum a testovanie liečiv, čistiacich prostriedkov či kozmetiky použije 10 miliónov zvierat vrátane psov, mačiek, králikov, prasiat či primátov napriek tomu, že jestvujú overené postupy bez zvierat“.

V snahe ukončiť testy vznikla aj Európska iniciatíva občanov, ktorá si dáva za cieľ postupne ukončiť všetky testy na zvieratách. Iniciatívu podporilo už viac ako 355-tisíc ľudí. Podľa Silvie Čaňovej zo Slobody zvierat výsledky prieskumu Focusu potvrdzujú, že Slovensko patrí do vyspelej Európy. „Teraz je potrebné našu túžbu pretaviť do skutkov, jednou z možností je podpísať aktuálnu petíciu európskej občianskej iniciatívy za zákaz testovania na zvieratách v EÚ.“ Potrebných je aspoň milión podpisov.

Odporúčané
VIDEO: Parazity, vytrhané perie a mŕtvoly medzi vajcami. Ochranári zverejnili zábery hororových podmienok na slovenských farmách VIDEO: Parazity, vytrhané perie a mŕtvoly medzi vajcami. Ochranári zverejnili zábery hororových podmienok na slovenských farmách 22. februára 2023, 15:00

Podľa prieskumu je typickým zástancom zákazu mladšia žena s vysokoškolským vzdelaním z väčšieho mesta a s nadpriemerným príjmom. Podpora zákazu klesá s vekom a stúpa s dosiahnutým vzdelaním, pričom však medzi ženami je výrazne vyššia ako u mužov (74,4 % vs. 66,7 %). Výsledky tiež kopírujú zistenia európskych prieskumov.

V reprezentatívnom prieskume až 75 % dospelých z členských štátov je presvedčených, že EÚ by mala investovať viac do rozvoja alternatívnych metód k testovaniu na zvieratách a 72 % občanov žiada EÚ o prijatie záväzného plánu na ukončenie testovania na zvieratách.

Kozmetika je v Európskej únii netestovaná

V EÚ od roku 2009 platí zákaz testovania na zvieratách v prípade kozmetických produktov. Zákaz sa rozšíril v roku 2013 aj na predaj kozmetiky testovanej na zvieratách, čo znamená, že značky, ktoré si vieš v Únii kúpiť, už na zvieratách svoje produkty netestujú. Mnohé z nich to však robia aj naďalej v prípade, že predávajú v Číne (rozdeľujú si však továrne tak, aby neporušili európske zákony).

Avšak podľa Slobody zvierat Európska chemická agentúra v súčasnosti požaduje nové testy na zvieratách na niektoré zložky, a to aj tie, ktoré sa používajú výlučne v kozmetike, a zložky s dlhodobo overeným bezpečným používaním.

Zvieratá sa takisto používajú v základnom aj aplikovanom výskume, na overovanie bezpečnosti potravín, krmív, chemických látok pre priemysel aj domácnosti, veterinárnych a humánnych liečiv, zdravotníckych pomôcok, ale aj skúmanie správania. Výsledkom aplikácie nebezpečných látok je často vnútorné krvácanie, dýchacie ťažkosti, zlyhanie orgánov aj smrť zvieraťa.

Domov
Zdieľať
Diskusia