Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2022, 11:41
Čas čítania 1:11
Tímea Krauszová TASR

Novinárov v Číne zastrašujú, obťažujú, sledujú a inak im komplikujú prácu. Sťažujú sa na prekážky vo výkone povolania

NEWS ČÍNA NOVINÁRI
Uložiť Uložené

V práci im bránia úrady aj policajti.

Zahraniční novinári sú v Číne vystavení „bezprecedentným prekážkam“ pri výkone svojho povolania. Vyplýva to podľa agentúr DPA a AFP z každoročného prieskumu Klubu zahraničných korešpondentov v Číne (FCCC) zverejneného v pondelok.

Nepustili ich k ostatným novinárom

Až 99 percent zo 127 respondentov uviedlo, že majú pocit, že pracovné podmienky nezodpovedajú medzinárodným štandardom. V súvislosti so zimnými olympijskými hrami v Pekingu, ktoré sa začnú v piatok, 60 percent kritizovalo organizátorov za nedostatok informácií a 32 percent sa sťažovalo, že ich nepustili na podujatia, kam mali iné médiá prístup.

Medzi ďalšie prekážky patria odmietnutie víz, sledovanie, zastrašovanie a obťažovanie, ktorému musia čeliť. Prieťahy pri vydávaní víz, zákazy ciest či zamietnutie žiadosti o rozhovor úrady zdôvodňujú bojom proti koronavírusu. V dôsledku týchto problémov podľa FCCC však trpí spravodajstvo z Číny a redakcie sú poddimenzované, keďže ich kolegov nevpustia do krajiny.

Novinári, ktorí sa nedostanú do Číny, musia pracovať z Tchaj-peja, zo Singapuru, Sydney, Soulu alebo z Londýna. „Novinárske pokrytie Číny sa čoraz viac stáva cvičením v diaľkovom spravodajstve.“

V práci im bránia aj policajti

Ľahké to nemajú ani novinári, ktorí sa do Číny dostanú. Až 62 percent uviedlo, že aspoň raz im v práci bránila polícia alebo iné osoby. 88 percent tých, ktorí navštívili región Sin-ťiang na severozápade Číny, kde žije moslimská menšina Ujgurov, tvrdí, že boli sledovaní.

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Viac ako štvrtina novinárov vedela, že ich zdroje boli obťažované, zatknuté alebo vypočúvané. V 92 percentách prípadov im druhá strana odmietla poskytnúť rozhovor z dôvodu, že potrebuje povolenie od svojho zamestnávateľa alebo vyšších miest.

Čínske úrady podľa zahraničných novinárov evidentne podporujú občianske žaloby alebo právne kroky proti nim. Prácu sťažujú aj štátom podporované kampane spojené s online útokmi, ktoré v čínskej verejnosti vzbudzujú dojem, že zahraničné médiá sú nepriateľské. Hŕstka korešpondentov, ktorí mali s týmto skúsenosti, a ich rodiny preventívne opustili Čínu.

Domov
Zdieľať
Diskusia