Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2022, 19:51
Čas čítania 0:49
Jakub Paulík TASR

Česi darujú Ukrajine granáty. Ambasáda USA odporučila Američanom odchod z krajiny

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Naši susedia posielajú dar na znak solidarity.

Česko daruje Ukrajine 4 000 delostreleckých granátov, ktoré majú hodnotu zhruba 1,5 milióna eur. Návrh z dielne českej ministerky obrany Jany Černochovej dnes schválila česká vláda.

„Dlhodobo s Ukrajinou rozvíjame spoluprácu a podporujeme jej cestu k demokracii. K dispozícii máme pomerne širokú škálu možností od politickej a diplomatickej podpory až po konkrétne prejavy, ako je práve dar munície, ktorý považujem za dôležité gesto solidarity,“ vyjadrila sa ministerka.

Odporúčané
Robert Fico protestuje u prezidentky. Spolu s Pellegrinim sa môžu hanbiť, spochybňujú naše záväzky v NATO, kritizuje Naď Robert Fico protestuje u prezidentky. Spolu s Pellegrinim sa môžu hanbiť, spochybňujú naše záväzky v NATO, kritizuje Naď 26. januára 2022, 15:56

Premiér Peter Fiala zdôraznil, že Česko už v minulosti zažilo ruskú okupáciu, a preto sa nechce nečinne prizerať na potenciálny útok voči Ukrajine. „My sme krajina, ktorá má s vojenskou okupáciou vlastné skúsenosti, a preto nie sme pripravení sa niečomu takému iba prizerať. A to aj v situácii, keď sa to netýka priamo Českej republiky. Ale ono sa nás to týka nepriamo, naša bezpečnosť je tým ohrozená,“ vyhlásil český predseda vlády.

V priebehu dnešného dňa na možný konflikt pri hraniciach s Ruskom reagovala aj ambasáda USA na Ukrajine. Tá Američanov v krajine vyzvala, aby zvážili „bezodkladný odchod“

Biely dom tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin je vraj pripravený do polovice februára zaútočiť na Ukrajinu. Rezort diplomacie preto už koncom víkendu rodinám amerických diplomatov prikázal, aby opustili krajinu. Moskva akýkoľvek útok na svojho suseda odmieta. Pre ďalšie informácie sleduj toto vlákno.

Domov
Zdieľať
Diskusia