Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2022, 22:06
Čas čítania 0:58
Eduard Starkbauer TASR

Hlavným podozrivým z vraždy mladej Írky je vraj občan Slovenska. 23-ročnú učiteľku Ashling Murphyovú v utorok pochovali

NEWS VRAŽDA
Uložiť Uložené

Prípad otriasol nielen Írskom, ale nabral medzinárodný rozmer. Polícia neposkytla k prebiehajúcemu vyšetrovaniu detaily.

V Írsku sa dnes uskutočnil pohreb 23-ročnej učiteľky, ktorej vražda otriasla celou krajinou. Podľa denníka The Times je hlavným podozrivým z ohavného činu Slovák, ktorý si dal v dublinskej nemocnici krátko po čine ošetriť zranenia tváre a ruky.

Polícia sa k detailom zatiaľ nevyjadrila, známe však je, že od utorka je zadržaný istý tridsiatnik a otec troch detí.

Smrť Ashling Murphyovej vyvolala debatu o tom, ako zastaviť násilie na ženách. Telo hudobníčky a učiteľky našli ešte 12. januára na brehu kanála pri meste Tullamore v strednom Írsku.

K útoku údajne prišlo počas toho, ako si bola Ashling zabehať. Po celom Írsku, ale aj v mestách ako Londýn a New York sa konali pietne stretnutia, na ktorých sa prítomní dožadovali konkrétnych krokov na zvýšenie bezpečia žien a ráznejšieho boja proti násiliu na ženách.

Počas pohrebu v dedinke Mountbolus, na ktorom nechýbali ani írsky premiér Micheál Martin a prezident Michael Higgins, biskup farnosti povedal, že vražda bola „zvráteným násilným činom“, ktorý dokázal zjednotiť krajinu v spoločnom žiali.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

Pre mimoriadny záujem o pohreb nainštalovali pri kostole dokonca veľkoplošnú obrazovku. Školy v celom Írsku si pamiatku Murphyovej uctili minútou ticha. Írska ministerka spravodlivosti Helen McEnteeová prisľúbila, že v nasledujúcich mesiacoch zverejní celoštátnu stratégiu boja proti domácemu, sexuálnemu a rodovo podmienenému násiliu.

Domov
Zdieľať
Diskusia