Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. januára 2022, 13:57
Čas čítania 0:39
Viktor Kniš

Najvyšší súd sa po roku rozhýbal a určil termín procesu s Marianom Kotlebom v kauze šekov. V marci rozhodnú, či pôjde do väzenia

NEWS MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Kotlebovi hrozí za podozrivé šeky viac ako 4-ročné väzenie.

Najvyšší súd SR určil termín odvolacieho procesu v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1488 eur chudobným rodinám na 8. marca. Vyplýva to z rozpisu zverejneného na webe NS SR.

Špecializovaný trestný súd poslal v októbri 2020 poslanca Národnej rady do väzenia na 4 roky a 4 mesiace, keďže sa však odvolal, rozhodnúť musí Najvyšší súd. 

Kotlebovi pôvodne hrozila len podmienka, sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová sa však napokon priklonila k prísnejšej kvalifikácii skutku odovzdania šekov.

Odporúčané
Marian Kotleba je vinný v kauze šekov na 1488 eur. Sudkyňa ho posiela do väzenia na 4 roky a 4 mesiace Marian Kotleba je vinný v kauze šekov na 1488 eur. Sudkyňa ho posiela do väzenia na 4 roky a 4 mesiace 12. októbra 2020, 19:44

Sabová ho odsúdila za trestný čin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Sudkyňa sa v zdôvodnení priklonila k hodnoteniu znalcov a prokuratúry o tom, že číslo 1 488 bolo použité ako neonacistická šifra. Kotleba sa v rámci záverečnej reči viac ako 8 hodín bránil argumentmi o tom, že k sume dospela ĽSNS náhodou. 

Na zasadnutie Najvyššieho súdu v tejto veci čakala verejnosť dlhšie ako zvyčajne, aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa už zaujímala, prečo Kotlebov prípad Najvyšší súd nevyrieši skôr.

Domov
Zdieľať
Diskusia