Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2022, 14:29
Čas čítania 0:58
Viktor Kniš

Irena Bihariová vyhrala súd proti kotlebovcom. ĽSNS sa jej za rasistické výroky musí ospravedlniť a zaplatiť pokutu 5-tisíc eur

NEWS ĽSNS
Uložiť Uložené

Predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko oznámila, že vyhrala súd proti kotlebovcom, ktorí na ňu útočili v straníckych novinách.

Predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko vyhrala súd proti kotlebovcom. „Včera mi dal za pravdu aj Okresný súd v Banskej Bystrici. ĽSNS sa mi musí ospravedlniť vo svojich novinách, na svojej webovej stránke a zaplatiť mi 5 000 eur ako náhradu za ujmu,“ informovala na svojom profile na sociálnej sieti Facebook. 

Irena Bihariová podala trestné oznámenie v súvislosti so straníckymi novinami ĽSNS, v ktorých strana Mariana Kotlebu tvrdila, že šéfka strany je „cigánska fanatička“, ktorá od ministerky školstva Lubyovej poberala tisíce eur na dotáciách a chodila za ne presadzovať „zvrhlú agendu“ deťom do škôl. 

„Bola to čistá lož od začiatku po koniec,“ bráni sa Bihariová, ktorej dal za pravdu aj súd. 

Odporúčané
Ultimátum lekára Sabaku Mazurekovi: Ak pošle 20-tisíc eur nemocniciam pre covid pacientov, nebudem od neho vymáhať peniaze súdne Ultimátum lekára Sabaku Mazurekovi: Ak pošle 20-tisíc eur nemocniciam pre covid pacientov, nebudem od neho vymáhať peniaze súdne 12. januára 2022, 11:19

Poďakovala sa aj ľuďom, ktorí jej finančne pomohli, aby sa s kotlebovcami mohla dva roky súdiť. „Bola to vaša veľkorysosť a občianska spolupatričnosť, vďaka ktorej sa mi podarilo vyzbierať dostatok zdrojov potrebných na doteraz dva roky trvajúci proces. Vtedy som vám sľúbila, že ak so žalobou uspejem, vysúdenú sumu si nenechám na svoje súkromné účely, ale využijem ju v prospech boja proti dezinformáciám,“ dodáva predsedníčka PS. 
 

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, predstavitelia extrémistickej strany sa môžu odvolať na krajský súd. Bihariová vzhľadom na doterajší priebeh konania nepredpokladá iný záver. 

Podľa predsedníčky nejde len o víťazstvo v osobnom spore, ale aj v princípe. „Beriem to ako dôkaz, že nad hoaxmi a klamstvami sa dá vyhrať. Že ešte stále žijeme v právnom štáte, v ktorom sa jednotlivec, ale aj celá spoločnosť dokáže brániť proti takýmto dezinformáciám a výmyslom.“

Domov
Zdieľať
Diskusia