Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2022, 21:42
Čas čítania 1:52
Ivan Koribanič

Fantastická Petra Vlhová získala malý krištáľový glóbus. V slalome v Schladmingu skončila druhá

Fantastická Petra Vlhová získala malý krištáľový glóbus. V slalome v Schladmingu skončila druhá
Zdroj: TASR/Martin Baumann
ŠPORT LYŽOVANIE MALÝ KRIŠTÁĽOVÝ GLÓBUS PETRA VLHOVÁ SLALOM SLOVENSKO SVETOVÝ POHÁR V ALPSKOM LYŽOVANÍ ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ak chcela Petra Vlhová predčasne osláviť zisk malého krištáľového glóbusu v slalome, musela skončiť na jednej z prvých troch pozícií.

Slalomová kráľovná Petra Vlhová

Petra Vlhová skončila v rakúskom Schladmingu v slalome druhá. Prvá skončila Shiffrinová a tretia Lena Dürrová. Zo siedmich doterajších slalomov v rámci Svetového pohára dokázala Petra Vlhová vyhrať až päť.

Druhé miesto v Schladmingu pre Petru Vlhovú znamená, že sa predčasne stala víťazkou malého krištáľového glóbusu v slalome. Ide o technickú disciplínu, často označovanú ako najtočivejšiu. Práve v slalome patrí Petra Vlhová dlhodobo k svetovej špičke. To potvrdila ziskom už svojho štvrtého glóbusu.

V sezóne 2019/2020 získala dva malé glóbusy. Jeden za slalom a druhý za paralelný slalom. Minulý rok svoju skvelú formu potvrdila pre Slovensko historickým ziskom veľkého krištáľového glóbusu za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári.

Petra Vlhová
Zdroj: TASR/AP

Ako je možné, že Vlhová získala malý krištáľový glóbus, keď sa ešte sezóna neskončila?

Už pred štartom slalomu v Schladmingu bolo jasné, že ak sa Vlhová umiestni na pódiu, získa malý glóbus. Ziskom potrebných bodov si totiž vytvorila nedostihnuteľný náskok pred druhou Mikaelou Shiffrinovou. V programe Svetového pohára už totiž ostávajú iba dva slalomy. 

Pred pretekmi mala slovenská lyžiarka 580 bodov, druhá Shiffrinová zaostávala o 240 bodov. Vlhovej tak na potvrdenie malého glóbusu stačilo získať napríklad 60 bodov za tretie miesto.

Petra Vlhová
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Organizátori mienia, koronavírus mení

Preteky malo pôvodne hostiť stredisko neďaleko rakúskeho Flachau. Zlé pandemické podmienky napokon organizátorov donútili preteky zrušiť. Presunuli ich preto do Schladmingu. 

Na tejto trati ženy pretekali naposledy a zároveň prvýkrát pred desiatimi rokmi. Kopec v Schladmingu je prestížny najmä v mužskej časti Svetového pohára. „Jediné, čo o tom viem, je, že je to tam strmé,“ povedala Vlhová pred štartom v Schladmingu.

Petra Vlhová
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Skvelé prvé kolo

Po prvom kole bola Vlhová na prvom mieste s komfortným náskokom 27 stotín pred druhou Lenou Dürrovou. Na delenej tretej priečke boli so stratou 0,35 sekundy Ali Nullmeyerová a Wendy Holdenerová. Mikaela Shiffrinová bola priebežne piata so stratou 0,42 s.



Slovenka predviedla bezchybnú jazdu. Ako však sama priznala, bála sa „špicara“, no nakoniec všetko dobre dopadlo.

„Tento slalom je dosť krátky. Iba 45 sekúnd. Rozstupy medzi bránkami sú preto veľmi malé,“ povedala Vlhová po prvom kole pre RTVS.


Nabitý program, vyčerpaná Vlhová

Už 7. februára štartuje v čínskom Pekingu zimná olympiáda. Pretekárky, medzi ktorými sa predstaví aj Petra Vlhová, čaká dovedna šesť disciplín. Zatiaľ nie je známe, v ktorých bude slovenská lyžiarka pretekať. 

Do začiatku olympiády ostáva v programe Svetového pohára odjazdiť ešte sedem pretekov. Žiadny z nich už nebude slalom. „Som unavená, lebo je náročné takto stále za sebou pretekať. Koniec decembra a začiatok januára je veľmi nabitý. Čakajú ma ešte jedny preteky. Musím dobre zregenerovať a v utorok do toho dám všetko. Uvidíme, ako to dopadne,“ povedala Vlhová ešte pred slalomom v Schladmingu pre Zväz slovenského lyžovania.

Lyžiarka zároveň dodala, že sa aj napriek tomu cíti dobre. Podľa jej slov má v tíme veľkú podporu a každý sa jej snaží vo všetkom pomáhať. Vďaka tomu sa môže sústrediť len na lyžovanie.

Petra Vlhová počas slalomu v alpskej kombinácii žien na Majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Cortina d'Ampezzo 15. februára 2021.
Petra Vlhová počas slalomu v alpskej kombinácii žien na Majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Cortina d'Ampezzo 15. februára 2021. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia