Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2022, 18:15
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš TASR

Žilinka nesúhlasí s dohodou o spolupráci medzi USA a Slovenskom. V práci Naďa a Korčoka našiel 35 zásadných chýb

NEWS MAROŠ ŽILINKA OBRANNÁ DOHODA S USA
Uložiť Uložené

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a Spojenými štátmi by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať slovenské vojenské letiská.

Generálna prokuratúra SR uplatnila v medzirezortnom pripomienkovom konaní 35 zásadných pripomienok k návrhu dohody o obrannej spolupráci SR s USA, pre ktoré návrh odmieta ako celok. Generálny prokurátor Maroš Žilinka o tom informoval na Facebooku.


Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a Spojenými štátmi by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory.

Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.


Dohoda má tiež umožniť čerpať finančné prostriedky v prospech Ozbrojených síl SR. Akákoľvek infraštruktúra, ktorá sa postaví zo zdrojov USA, by bola majetkom SR. Americké ozbrojené sily by ju mohli využívať, dokedy budú potrebovať. Minister obrany Jaroslav Naď deklaroval, že dokument plne rešpektuje suverenitu SR. Medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu dohody sa končí v utorok.


Rokovania o dohode o obrannej spolupráci s USA začala ešte predchádzajúca vláda.

Rezort obrany na čele s Petrom Gajdošom vtedy rozhodol, že sa na nich nebude zúčastňovať. Tvrdil, že prijatie dohody by ohrozilo suverenitu Slovenska. Pokračovať v rokovaniach malo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na úrovni rámcovej dohody.

Domov
Zdieľať
Diskusia