Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2022, 9:25
Čas čítania 0:50
Adam Novosad TASR

Z Južnej Kórey ušla na Nový rok cez mínové polia na sever neznáma osoba. Zvyčajne to býva naopak

Z Južnej Kórey ušla na Nový rok cez mínové polia na sever neznáma osoba. Zvyčajne to býva naopak
Zdroj: Wikimedia Commons/Johannes Barre/na voľné použitie
NEWS JUŽNÁ KÓREA SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Neznáma osoba utiekla do KĽDR z Južnej Kórey cez prísne stráženú demilitarizovanú zónu.

Na hranici medzi Severnou Kóreou a Južnou Kóreou sa na Nový rok odohral kuriózny prípad. Zatiaľ neznáma osoba prešla cez demilitarizovanú zónu plnú nášľapných mín, avšak podľa všetkého nešlo o pokus utiecť z totalitnej KĽDR za lepším životom do demokratickej Južnej Kórey, ale práve naopak.

Osobu zaznamenalo sledovacie zariadenie v demilitarizovanej zóne (DMZ), ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov, v sobotu o 21.20 h miestneho času, uviedlo v nedeľu vrchné veliteľstvo juhokórejskej armády. Vojaci vzápätí spustili pátraciu akciu, ale osobu, ktorá hranice prekročila, sa im v nočných hodinách nepodarilo nájsť.

kim čong un
Zdroj: KCNA

„Bolo potvrdené, že osoba prekročila vojenskú demarkačnú líniu na sever,“ skonštatovalo vojenské veliteľstvo. Aj keď sa juhokórejskej armáde zatiaľ človeka nepodarilo identifikovať, kontaktovala medzitým KĽDR s odkazom o prekročení hranice aj prosbou o spoluprácu. Severokórejská armáda podľa veliteľstva Južnej Kórey nevykazovala žiadnu neobvyklú aktivitu.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Iba veľmi malému počtu ľudí sa podarí prejsť cez DMZ, ktorá je plná nášľapných mín a na oboch jej stranách sa nachádza veľké množstvo strážiacich vojakov. V roku 2020 prišiel o život juhokórejský vládny kontrolór rybolovu, ktorý prekročil námornú hranicu s KĽDR, vojaci ho zastrelili a telo spálili.

V rovnakom roku sa jednému Severokórejčanovi podarilo prejsť naspäť domov do KĽDR po tom, čo tri roky predtým utiekol do Južnej Kórey. Aj v tomto prípade tajne prešiel cez prísne stráženú hranicu.

Domov
Zdieľať
Diskusia