Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. januára 2022, 9:20
Čas čítania 1:04
Ivan Koribanič TASR

Na Slovensku sa začalo zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Za obaly dostaneš 15 centov, má to však aj svoje výnimky

Na Slovensku sa začalo zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Za obaly dostaneš 15 centov, má to však aj svoje výnimky
Zdroj: TASR/Dano Veselský, TASR/Pavel Neubauer
NEWS SLOVENSKO ZÁLOHOVANIE
Uložiť Uložené

Výnimku tvoria napríklad obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.

Od soboty štartuje na Slovensku zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Vratné však nebudú všetky obaly. Týka sa to iba tých, ktoré majú označenie Z, teda zálohované. Podmienka vrátenia fliaš je, aby neboli poškodené či stlačené. Obaly musia mať aj vrchnák.

Fľaše aj plechovky budú mať jednotnú zálohovú cenu, a to 15 centov. Zálohu podľa správcu zálohového systému zaplatíš pri kúpe nápoja. Po vrátení dostaneš tento poplatok v plnej výške späť. Peniaze za vrátenie môžeš následne využiť na zľavu z ďalšieho nákupu, prípadne si to vybrať ako hotovosť. Ide o rovnaký princíp, ako to napríklad poznáme pri kúpe piva v sklenených fľašiach.

Emblém zálohovateľných fliaš a plechoviek bude vyzerať takto: pôjde o písmeno Z, ktoré bude umiestnené v šípkach. Umiestnené bude v blízkosti čiarového kódu spolu s textom Zálohované.

Zálohované budú všetky nápoje od 0,1 do 3 litrov. Pôjde o sýtené sladené nápoje, nesýtené sladené nápoje, minerálne vody, pramenité vody, dojčenské vody, ochutené vody, ovocné šťavy, nektáre, ovocné nápoje, ľadové čaje, športové nápoje, energetické nápoje, pivo, cider, perry, radler a ovocné víno. 

Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Zálohovanie je povinné pre všetky predajne bez ohľadu na rozlohu. Avšak čo sa týka povinného výkupu, ten platí iba pre predajne väčšie ako 300 štvorcových metrov. Prevádzky budú mať na výber, aký typ odberu zálohovaných obalov si zvolia a aký sa im oplatí. Môžu si vybrať automatizovaný odber cez zálohomat, poloautomatizovaný alebo ručný zber, ktorý urobí predavačka pri pokladnici pomocou špeciálneho ručného skenera.

Cieľom zálohového systému je vyzbierať 90 percent nápojových obalov, aby sa mohli recyklovať, použiť pri výrobe nových obalov a nekončili voľne pohodené v prírode, na skládke alebo v spaľovni.

Domov
Zdieľať
Diskusia