Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2021 o 19:45
Čas čítania 0:51
Eduard Starkbauer

V Rusku už nebude polícia na prehliadku domov a áut potrebovať povolenie

NEWS RUSKO
Uložiť Uložené

Kontroverzný zákon rozširujúci kompetencie polície včera podpísal prezident Vladimir Putin.

Nový zákon dovoľuje ruským mužom zákona vniknúť aj do domov, kde nebývajú podozriví z trestnej činnosti. Jeho znenie počíta s predpokladom, že prehliadky budú vždy odôvodnené priamym podozrením z prechovávania drog, výbušnín či odcudzených vecí. Ruský prezident Vladimir Putin ho podpísal po roku a pol kontroverzií.  

Zákon podľa Moscow Times ďalej upresňuje, že polícia môže s cieľom záchrany života či potláčania zločinu a terorizmu vniknúť aj do osobných vozidiel. Zákon argumentuje zachovaním bezpečnosti počas manifestácií či iných výnimočných stavov.

Rusko. Ilustračná fotografia.
Rusko. Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Michael Parulava/na voľné použitie

Od prehľadávaných osôb sa podľa zákona vyžaduje plná spolupráca a poskytnutie akýchkoľvek políciou vyžadovaných dokumentov a informácií.

Odporcovia z radov právnikov tvrdia, že polícia zákonom dostáva de facto rovnaké kompetencie ako ruská Národná stráž. Podľa Moscow Times zákon dlhodobo kritizuje aj v Kremli pôsobiaca komisia pre ľudské práva, ktorá v ňom vidí cestu k legalizácii „svojvoľného zadržiavania nepohodlných občanov“.

Ruská polícia
Zdroj: Flickr/Marco Verch

Len pred pár dňami predstavilo Rusko iný kontroverzný zákon. Od 29. decembra sa budú musieť všetci cudzinci žijúci v Rusku každé tri mesiace testovať na choroby ako HIV, tuberkulóza, syfilis či lepra. Všetci budú v rovnakom intervale navyše musieť podstúpiť aj drogové testy, odovzdať biometrické údaje a absolvovať aj celotelový röntgen. 

Odporúčané
Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom 15. mája 2024 o 9:30

Thorsten Gutmann z rusko-nemeckej obchodnej komory pre DW upresňuje, že doteraz testy prebiehali len pri opätovnom vstupe do krajiny a nové podmienky považuje za neprijateľné.

Domov
Zdieľať
Diskusia