Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2021, 9:30
Čas čítania 6:19
Tímea Krauszová

Hádky, stres, naháňačky. Vianoce nie sú „sviatkami pokoja“ pre týchto mladých ľudí, trápia ich depresia aj úzkosti

Hádky, stres, naháňačky. Vianoce nie sú „sviatkami pokoja“ pre týchto mladých ľudí, trápia ich depresia aj úzkosti
Zdroj: Unsplash/Liza Summer, Uliana Kopanytsia, volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE VIANOCE
Uložiť Uložené

„Kým sa Vianoce blížia, tak sa na ne teším. Keď sa začnú prípravy, začnem sa tešiť na to, kedy sa skončia,“ opísala pre Refresher svoje pocity pred sviatkami Jana. Nie všetci sa na zimné sviatky tešia: mnohých trápia duševné problémy, ktoré vianočné prípr

O Vianociach sa hovorí ako o najkrajšom období v roku. Sneh, svetielka, koledy, vymýšľanie, aký darček by potešil ľudí, ktorých máme radi, sú vykreslené aj vo filmoch či v piesňach ako idylické obdobie. Trochu stresu, ktorý však  stojí za tie maškrty a úsmevy.

Nie každý to však prežíva takto pozitívne. Na niektorých ľudí pred sviatkami doľahnú pocity úzkosti a depresívne stavy. Množstvo ľudí a predsviatočný zhon ich stresuje a cítia sa vyčerpaní. Nevedia sa sústrediť, nevládzu a ani sa nechcú veľmi hýbať, a hoci sú unavení, nedarí sa im ani zaspať. Niekoľkí z nich nám vyrozprávali, ako sa u nich (pred)vianočná depresia prejavuje a čo robia, aby ju prekonali a dostali sa z nej.

Nechcem nič robiť

Vzhľadom na citlivosť témy nás náš čitateľ požiadal o zachovanie anonymity. Pre účely článku mu preto budeme hovoriť Tomáš. Má 16 rokov a venuje sa fotografii, žije v Bratislave so svojimi rodičmi. Hovorí, že depresia u neho nastupuje hneď, ako sa v obchodoch objaví vianočná výzdoba, čo je prakticky hneď po Halloweene a Dušičkách. „Ťažko povedať, či je to z Vianoc, keďže to ťahám už nejaký čas.“

mobil, depresia, psychológia, plač
Zdroj: Unsplash/Adrian Swancar

Prejavuje sa to u neho nechuťou čokoľvek robiť. Najhoršie na tom je, že keďže už nie je malý chlapec, do prípravy na sviatky sa musí doma zapojiť. „Či už zháňať darčeky, stromček, Štedrú večeru a všetko okolo toho. Nebaví ma to,“ povedal nám. Myslí si, že rodina len hľadá zámienku stretnúť sa, ale nie je za tým skutočná túžba tráviť spolu čas.

Občas čakám, kým to prejde samo. Spánok vie byť super vypínač týchto stavov, ale niekedy sa ťažko zaspáva s hlavou plnou negatívnych a veľmi zlých myšlienok.

Odporúčané
Dala som si víno, celý večer si pamätám zahmlene. Slovenky otvorene o tom, aké boli prvé Vianoce s rodičmi ich frajerov Dala som si víno, celý večer si pamätám zahmlene. Slovenky otvorene o tom, aké boli prvé Vianoce s rodičmi ich frajerov 5. decembra 2021, 14:30

Nezvláda ani preplnené obchody. „Tie dva mesiace, keď sa všetko okolo Vianoc rozprúdi na stodesať percent, by som najradšej zostal v posteli, nič nerobil, nič neriešil, s nikým sa nerozprával, iba by som si pustil nejakú hudbu a zostal vo svojom klbku bolesti a nechal ostatných, nech sa trápia.“ Tieto myšlienky sa pokúšal rozobrať aj so psychologičkou.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107668 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa snaží Tomáš zmierniť ťaživé myšlienky.
  • Ako môže snaha dodržať silou-mocou každú tradíciu prehĺbiť pocity depresie.
  • Ako sa prejavujú pocity úzkosti.
  • Ako vplýva psychická nepohoda našich rodičov na naše zdravie.
  • Kam sa môžeš ozvať, keď potrebuješ pomoc.
Domov
Zdieľať
Diskusia