Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2021, 17:45
Čas čítania 1:03
Tímea Krauszová

V Nitre bude nový skejtpark, primátor sľubuje priestor na zábavu aj relax

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Informoval o tom primátor mesta Marek Hattas.

V Nitre pribudne nový skejtpark, ktorý má poskytnúť priestor pre aktívnych mladých ľudí. Okrem samotného parku tam nebude chýbať ani kaviareň, navyše bude skejtpark blízko rieky s cieľom stať sa miestom relaxu a zábavy pre miestnych. Vizualizácie návrhov zverejnil primátor mesta Marek Hattas na svojom facebookovom profile. Skejtpark navrhol český ateliér U/U Studio, ktorý sa špecializuje na skejterské parky a verejné priestory. Už má na konte napríklad Výstaviště Praha či slovenský Urban Park Bratislava.

Návrhy hodnotili aj skejteri

Návrhy hodnotila odborná porota zložená zo skejterskej komunity, z architektov a krajinných inžinierov, informuje Hattas na sociálnej sieti. Nový park s „neformálnym športoviskom“, ako to nazýva, pribudne na Nábreží mládeže na sídlisku Chrenová.

Z parku bude výhľad na Nitriansky hrad. „Severnej polovici územia bude dominovať skejtpark, v južnej zóne sa plánuje objekt správy s kaviarňou, hracie plochy aj vyhliadkové miesto s čarovným pohľadom na slnko zapadajúce nad Nitrou,“ píše Hattas na Facebooku.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

V parku bude aj verejné osvetlenie, takže bude môcť fungovať aj po zotmení, nebudú chýbať lavičky či odpadkové koše. Ateliér myslí na všetkých a ich návrh je bezbariérový, okrem toho doň zakomponovali už existujúcu zeleň. 

Teraz musí ateliér pripraviť projektovú dokumentáciu, aby mohli stanoviť hodnotu zákazky a požiadať o stavebné povolenie. Radnica mesta Nitra bude podľa ceny zvažovať, či ju zaplatí z mestských peňazí alebo bude žiadať o podporu z eurofondov, prípadne z Fondu na podporu športu. Hattas je podľa svojich slov spokojný s tým, ktorý zo súťažných návrhov vyhral. „Mám veľkú radosť, že nám v meste vznikne ďalší priestor na zmysluplné trávenie voľného času mladých ľudí,“ uzavrel.

Vizualizácie návrhu si môžeš pozrieť v galérii nižšie.

Nitra skateparkNitra skateparkNitra skateparkNitra skatepark
Zobraziť galériu
(10)
Domov
Zdieľať
Diskusia