Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2021, 14:30
Čas čítania 5:04
Lukáš Čelka

Slováci chodia na vianočné trhy za hranice. Koľko sme ich stretli v Budapešti? (Reportáž)

Slováci chodia na vianočné trhy za hranice. Koľko sme ich stretli v Budapešti? (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
REFRESHER KORONAVÍRUS VIANOCE
Uložiť Uložené

Chýba im vraj vianočná atmosféra doma, a tak za ňou musia cestovať.

Punč rozvoniava celým námestím, ktoré lemujú stánky s gurmánskymi špecialitami či ručne vyrábanými dekoráciami, a v pozadí hrajú hlasné koledy. Zatiaľ čo námestia u nás doma sú smutné a ľudoprázdne, len niekoľko desiatok kilometrov od hraníc doslova žijú a dýchajú vianočnou atmosférou.

Toto využívajú aj mnohí Slováci a naladiť sa na blížiace sa sviatky chodia napríklad do susedného Maďarska. Aby sme zistili, ako tam vianočné trhy prebiehajú, rozhodli sme sa navštíviť jeho hlavné mesto Budapešť a môžeme len potvrdiť, že slovenčinu bolo večer počuť na každom kroku.

Vlak plný „našich“

Je piatok krátko pred deviatou hodinou ráno a my nastupujeme do medzinárodného vlaku v Nových Zámkoch, ktorý čochvíľa vyráža do hlavného mesta našich maďarských susedov.

Z konverzácie, ktorú počujeme z vedľajšieho kupé, sa dozvedáme, že do Budapešti si to okrem nás namierila aj ďalšia slovenská rodina s dvoma deťmi, a to s rovnakým cieľom – navštíviť tamojšie vianočné trhy. „A bude tam aj Santa? Jééj,“ prehluší rinčanie vlaku svojím výkrikom malý natešený Maťko, ktorého mama už neraz upozornila, aby bol tichšie a nerušil ostatných cestujúcich.  

Odporúčané
KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? 26. decembra 2023, 12:00

Lockdown-nelockdown, ísť na pár hodín za maďarské hranice sa dá bez akýchkoľvek problémov, o čom svedčil, ako sme sa neskôr po potulkách vagónmi presvedčili, aj vlak plný Slovákov.

Vianočné trhy v Budapešti.
Vianočné trhy v Budapešti. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Ak máš dve dávky očkovania (resp. jednu pri jednodávkovej vakcíne), stačí ti platný európsky covidpas, ktorý však, tak ako sme aj očakávali, nikto na hraniciach nekontroloval. Čo sme však nečakali, bolo to, že kým sme neprekročili maďarskú hranicu, ani nám len sprievodca neskontroloval cestovný lístok.

Po takmer hodine a pol cesty zasneženou krajinou vlak zastane a my sa ocitáme v Budapešti. Preplnenými uličkami veľkomesta si to namierime do centra na Vörösmartyho námestie, kde sa majú nachádzať jedny z budapeštianskych vianočných trhov.

Na trhy len očkovaní

Keď po krátkej prechádzke dorazíme na námestie, pred nami sa rozprestiera krásne vianočné mestečko. Je však ohradené a „brány“ doň strážia zamestnanci mesta odetí v reflexných vestách. Bez dokladu o očkovaní alebo o prekonaní covidu cez ne neprejdeš.

Vianočné trhy v Budapešti.
Vianočné trhy v Budapešti. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Usúdime, že práve to je jeden z faktorov, prečo trhy nie sú vôbec „prepchaté“ ľuďmi, práve naopak, vnútri ich je doobeda len niekoľko desiatok. Ešte pred tým, než sa necháme skontrolovať, prejdeme po obvode mestečka, pričom môžeme pozorovať, že mnoho turistov bez potrebných dokladov sa zastavuje pred zábranami, aby si na svoj telefón zvečnili vianočnú atmosféru aspoň zvonku.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107555 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako prebiehajú kontroly pred vstupom na trhy.
  • Prečo sa na trhoch nemôže platiť hotovosťou.
  • Na čo sa nám sťažovali Slováci, ktorých sme stretli počas návštevy Budapešti.
  • Či sú nejaké stánky dostupné aj pre tých, ktorí nie sú očkovaní a neprekonali covid.
  • Aká úsmevná situácia sa nám stala v kaviarni neďaleko od trhov.
Domov
Zdieľať
Diskusia