Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. decembra 2021, 13:57
Čas čítania 0:34
Martin Adam Pavlík

FOTO: Vieš, čo je to parhélium? Otcovi našej čitateľky sa ho podarilo odfotiť nad Oravskou Lesnou

FOTO: Vieš, čo je to parhélium? Otcovi našej čitateľky sa ho podarilo odfotiť nad Oravskou Lesnou
Zdroj: Ema Kolenčíková
ZAUJÍMAVOSTI SHMÚ
Uložiť Uložené

Meteorologička zo SHMÚ pre Refresher objasnila, o aký jav ide.

Otec našej čitateľky v stredu ráno (8. 12. 2021) fotoaparátom zachytil na oblohe nad Oravskou Lesnou nezvyčajný jav. Oslovili sme preto Slovenský hydrometeorologický ústav, aby sme bližšie zistili, čo vlastne na fotkách máme možnosť vidieť. 

Halový jav
Zdroj: Ema Kolenčíková

„Ide o nádherný halový jav (slnečné halo), ktorý vzniká lomom slnečného svetla na kryštálikoch ľadu v atmosfére. Halo sa zväčša vyskytuje pri vysokej oblačnosti typu cirrus, resp. cirrostratus,“ povedala vedúca odboru Klimatologická služba SHMÚ Katarína Mikulová pre Refresher.

Halový jav
Zdroj: Ema Kolenčíková

 
Ako uvádza SKYbrary, úkaz, ktorý sa inak označuje aj ako parhélium, možno pozorovať kdekoľvek na svete počas ktoréhokoľvek ročného obdobia (oblaky ľadových kryštálov sa vyskytujú vo vysokých nadmorských výškach, kde je vždy chladno), ale nie sú vždy zreteľné alebo jasné. Parhéliá sú najlepšie viditeľné a najnápadnejšie, keď je Slnko blízko horizontu. Vďaka tomu sú bežnejšie vo vyšších zemepisných šírkach a v stredných zemepisných šírkach počas zimných mesiacov, keď je slnko na oblohe nižšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia