Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2021, 15:21
Čas čítania 0:53
Eduard Starkbauer

Cesta vianočných kaprov z rybníka na štedrovečerný stôl je plná utrpenia. Petícia Kaprie peklo ho chce zastaviť

NEWS GASTROPRIEMYSEL VIANOCE
Uložiť Uložené

Slovenská tradícia predaja živých vianočných kaprov spôsobuje podľa veterinárov i organizátorov petície zvieratám obrovské utrpenie.

Obrovské zapáchajúce kade plné mútnej vody a desiatok až stoviek zmätených kaprov patria neodmysliteľne ku koloritu slovenských Vianoc. Veterinári už dlhšie prízvukujú nepatričné zvyšovanie fyzického utrpenia a stresu, ktoré vznikajú pri neodbornej manipulácii so živou rybou.

Metaforické „kaprie peklo“ má podľa organizátorov petície s rovnakým názvom z občianskeho združenia Humánny pokrok viacero zastávok. Začína sa prepravou z rybníka a pokračuje pobytom v kadiach s desiatkami súputníkov. Po pár dňoch až týždňoch býva kapor v momente kúpy často zatvorený do plastovej tašky, v ktorej sa dusí a bojuje o život.

Voda vo vani, do ktorej sa kapor dostane neskôr, je chlórovaná. „Kapry však potrebujú na prežitie čistú okysličenú vodu. Chlór vo vode kaprovi leptá jeho citlivé žiabre a oči. Kapry navyše svoje oči nedokážu zatvoriť a chrániť sa tak pred dráždivým prostredím. Ak ste si niekedy po krájaní čili papričiek pretreli prstami oči, tak tušíte, čo kapor prežíva vo vašej vani.“

Kapry, ktoré nestihnú umrieť pri prevoze, v obchode ani vo vani, sú podľa vianočných tradícií zabité na Štedrý deň „opakovaným úderom tupým predmetom do hlavy či odrezaním hlavy nožom pri plnom vedomí“.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Petíciu, ktorá chce s touto slovenskou a krutou tradíciou skoncovať, nájdeš na internetovej stŕanke kapriepeklo.sk. Organizátor petície o. z.  Humánny pokrok si podľa vlastných slov dáva za dlhodobý cieľ prehovárať hlasom zvierat, brániť ich slobodu a budovať udržateľný svet bez krutosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia