Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2021, 14:43
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš TASR

Slováci neveria vláde ani parlamentu. Výsledky prieskumu zachraňuje prezidentka a regionálni politici

NEWS PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY
Uložiť Uložené

Prezidentka Zuzana Čaputová zachraňuje dôveryhodnosť vedenia krajiny. Verí jej dvakrát viac ľudí ako vláde.

Dôvera Slovákov voči vláde a Národnej rade SR je nižšia než voči primátorom, starostom a poslancom mestských a obecných zastupiteľstiev. Zatiaľ čo vláde aktuálne dôveruje len necelá štvrtina populácie a NR SR 27 percent obyvateľov, pri lokálnych politikoch je to až 58 percent.

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý robila agentúra Focus pre organizáciu Transparency International Slovensko (TIS) v druhej polovici novembra na vzorke 1 005 respondentov. TIS o tom informuje na sociálnej sieti.


Výrazne vyššiu dôveru ako vláda a parlament požívajú v priemere aj predsedovia samosprávnych krajov (43 percent) a krajskí poslanci (41 percent). Prezidentke SR Zuzane Čaputovej rozhodne alebo skôr dôveruje necelých 52 percent opýtaných.


Pri všetkých siedmich volených inštitúciách deklarovali vyššiu mieru dôvery ženy a vysokoškolsky vzdelaní ľudia a až na komunálnu úroveň aj ľudia s vyššími príjmami.

„V prípade prezidentky je rozdiel medzi pohlaviami najmarkantnejší – dôveruje jej 57 percent žien a 45 percent mužov,“ priblížila TIS. Naopak, nižšiu dôveru k inštitúciám pociťujú občania maďarskej národnosti. Z hľadiska volebných preferencií predovšetkým voliči hnutia Republika, ĽSNS a nevoliči.

Odporúčané
Je naozaj udržateľný život luxus? Prieskumy ukázali ako Slováci šetria planétu aj peniaze Je naozaj udržateľný život luxus? Prieskumy ukázali ako Slováci šetria planétu aj peniaze 29. októbra 2020, 15:10

Na komunálnej úrovni ľudia v priemere viac veria starostom a poslancom malých dedín ako primátorom a poslancom veľkých a anonymnejších miest. Najhoršie z tohto porovnania vychádzajú primátori Bratislavy a Košíc, ktorým v priemere dôveruje len necelých 44 percent obyvateľov týchto miest. „Aj takáto miera dôvery je však stále podstatne vyššia ako v prípade vlády či parlamentu,“ doplnila organizácia.

Domov
Zdieľať
Diskusia