Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2021, 22:04
Čas čítania 0:45
Adam Novosad

Známe afganské dievča z obálky National Geographic evakuovali do Talianska. Utiekla pred Talibanom

Známe afganské dievča z obálky National Geographic evakuovali do Talianska. Utiekla pred Talibanom
Zdroj: TASR/AP
NEWS AFGANISTAN
Uložiť Uložené

Žena požiadala taliansku vládu o evakuáciu z Afganistanu po nastolení moci Talibanu.

Svetoznáme afganské dievča, ktoré sa v roku 1984 objavilo na obálke magazínu National Geographic, evakuovali z Afganistanu do Talianska. Informácie o evakuácii zverejnila kancelária talianskeho premiéra Maria Draghiho, ktorý vyhlásil, že Sharbat Gula, ako znie jej skutočné meno, požiadala taliansku vládu o evakuáciu a jej žiadosti vyhoveli, uvádza The Guardian.

Draghi prisľúbil, že talianske úrady urobia všetko pre to, aby sa Gula v novej krajine rýchlo udomácnila a integrovala do spoločnosti. Dievča z obálky prestížneho magazínu požiadalo o evakuáciu po tom, čo moc v krajine pred niekoľkými mesiacmi prevzalo extrémistické hnutie Taliban a americké vojská postupne štát opustili.

afganistan
Zdroj: TASR/AP

Gula sa preslávila fotografiou z obálky magazínu, ktorú v roku 1984 zhotovil fotograf Steve McCurry. Svetovú verejnosť vtedy zaujali jej prenikavé zelené oči, ale o jej osude dlho nebolo známych viac informácií. Napokon ju rovnaký fotograf vypátral v roku 2002.

Pred niekoľkými rokmi utiekla do Pakistanu, kde sa údajne dlhší čas zdržiavala, ale nakoniec sa opäť vrátila do Afganistanu, kde ju vtedajšia vláda podporovaná západným svetom privítala s otvorenou náručou ako celebritu, ba dokonca jej darovali byt.

Domov
Zdieľať
Diskusia