Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2021, 14:05
Čas čítania 1:10
Ivan Koribanič

Amsterdamské letisko Schiphol nasadilo do boja proti vtáctvu „ošípanú hliadku”. Chcú tak obmedziť stret vtákov s lietadlami

Amsterdamské letisko Schiphol nasadilo do boja proti vtáctvu „ošípanú hliadku”. Chcú tak obmedziť stret vtákov s lietadlami
Zdroj: Twitter.com/schiphol/TASR/Martin Baumann
ZAUJÍMAVOSTI LETISKO
Uložiť Uložené

Holandské letisko sa rozhodlo využiť nezvyčajnú zbraň, ktorá má priniesť bezpečnejšie lietanie.

Letisko Schiphol v Amsterdame patrí medzi najvyťaženejšie letecké uzly v Európe. Areál obklopujú trávnaté lúky a bohatá poľnohospodárska pôda.

„Všetky tieto faktory prispievajú k tomu, že Schiphol je obľúbeným útočiskom pre množstvo vtákov a najmä husi. V prípade kolízie vtáctva s lietadlom sa môže celý incident skončiť tragicky,” povedal pre The Guardian Willemeike Koster, hovorca Royal Schiphol Group.

V rokoch 2020 až 2021 došlo k 259 stretom vtákov s lietadlom. Toto číslo je pritom nižšie než bežne, keďže pre pandémiu sa menej lieta.

Letisko sa v tejto veci rozhodlo zakročiť. Na ploche 2 hektárov zaviedli takzvanú „prasaciu hliadku”, ktorej úlohou je odstrašovať vtáctvo.

Ošípané na tejto ploche konzumujú zvyšky zemných plodín, na ktorých by si normálne pochutnali husi. Pre ne predstavujú ošípané dvojitú hrozbu. V prvom rade by prasa hus ulovilo a taktiež im skonzumuje potravu. Pilotný projekt, ktorý trval šesť týždňov, skúmal, do akej miery dokáže 19 ošípaných obmedziť prítomnosť husí.

Letisko
Zdroj: Twitter.com/schiphol


Výsledky sú pozitívne, hoci zozbierané dáta hovoria o tom, že aj napriek prítomnosti ošípaných bolo na testovanej ploche spozorovaných niekoľko husí. Všetky údaje z vtáčieho radaru a vizuálnych pozorovaní budú podrobne analyzované. Na základe výsledkov vedenie letiska rozhodne, či sa projekt „ošípaných hliadok” rozrastie na väčšiu plochu.

Letisko doposiaľ bojovalo proti vtáctvu za pomoci 20 kontrolórov vtákov, ktorí aktívne sledujú vtáctvo v bezprostrednej blízkosti letiska. Na ich odplašenie používajú technológie rôznych zvukov a laserových lúčov.

Odporúčané
Slovák Martin a Nemka Claudi cestujú luxusnou dodávkou: Dali sme výpoveď v práci, auto sme si prerobili za 20-tisíc Slovák Martin a Nemka Claudi cestujú luxusnou dodávkou: Dali sme výpoveď v práci, auto sme si prerobili za 20-tisíc 19. júla 2023, 14:30

V prípade úspechu projektu s ošípanými môže byť jediným problémom hluk letiska. Pristávajúce a vzlietajúce lietadlá vytvárajú zvýšenú úroveň hluku, čo môže ošípaným prekážať. „Ošípané potrebujú na vzájomnú komunikáciu ticho, môžu byť preto v šoku. Sú však veľmi flexibilné. Očakávam, že ak si na hluk privyknú, budú sa správať normálne. Rovnako ako ľudia, ktorí bývajú pri letiskách či vlakových staniciach,” povedal Herman Vermeer, výskumník v oblasti dobrých životných podmienok pre ošípané.

Domov
Zdieľať
Diskusia