Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2021, 9:30
Čas čítania 4:18
Eduard Starkbauer

Od nového roka zálohujeme plastové fľaše. Boli sme sa pozrieť, ako fungujú stroje na ich výkup a čo sa s obalmi deje ďalej

Od nového roka zálohujeme plastové fľaše. Boli sme sa pozrieť, ako fungujú stroje na ich výkup a čo sa s obalmi deje ďalej
Zdroj: Pixabay/Hans/voľná licencia
ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA PET FĽAŠE ZÁLOHOVANIE
Uložiť Uložené

Ako prvá krajina v strednej Európe zavádzame spätný výkup zálohovaných PET fliaš i plechoviek.

Ak budeš na budúci rok po žúrke upratovať plechovky a PET fľaše, over si, či na nich náhodou nie je logo vo forme písmena Z a dvoch šípok. Ak áno, nevyhadzuj ich. Za každý takto označený obal ti totiž od nového roka v potravinách vrátia 15 centov. Plastové fľaše a plechovky ti na rozdiel od pivových fliaš zoberú každé potraviny. Nezáleží teda na tom, kde si nápoj kúpil. Každý obchodník má povinnosť vrátiť konečnému používateľovi zálohu
v plnej výške pri vrátení odpadu zo zálohovaného jednorazového obalu na nápoje.

Je len na spotrebiteľovi, či si nakúpi a dostane zľavu z nákupu uplatnením kupónu so zálohou alebo si vypýta hotovosť. Avšak malé potraviny (menšie ako 300 m²), ktoré zriadia odberné miesto dobrovoľne, budú mať možnosť vydať hodnotu zálohy len vo forme zľavy z nákupu.

Slovensko systém zálohovania zavádza ako prvá krajina v strednej Európe. Pre tento krok sa rozhodlo ešte pred prijatím rámcového záväzku recyklácie aspoň 90 % plastov do roku 2029.

Podľa odhadov Inštitútu environmentálnej politiky sa na slovenský trh každoročne uvedie približne miliarda jednorazových nápojových PET obalov a zhruba 345 miliónov nápojových plechoviek. Z toho sa cez triedený zber doposiaľ darilo vyzbierať asi 62 % PET fliaš.

Symbol zálohovanej fľaše.
Symbol zálohovanej fľaše. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Vo všetkých európskych krajinách, v ktorých sa začalo zálohovať, dosiahla miera recyklácie do dvoch rokov hodnoty okolo 90 %. Rekordné Nemecko recykluje až 98 % plastov.

Odporúčané
Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých 1. marca 2024, 13:30

Zálohovanie nápojových obalov je ďalším z krokov v rámci snahy o zelenšiu budúcnosť Európy. Od júla navyše na našom území postupne prestávame s predajom jednorazových príborov, slamiek i obalov na jedlo.

15 centov motivácie

Nastavenie výkupnej ceny mal na starosti štát. Väčšinu triediacich strojov dodá do slovenských potravín firma Tomra Collection Slovakia. Jej konateľ Roman Postl zdôrazňuje, že cena predstavuje pre zákazníkov rozhodujúci motivačný faktor.

„Ak je totiž nastavená príliš nízko, ľudia nečakajú na cestu do obchodu a odpady rovno vyhodia. No ak je, naopak, privysoká, cena produktu sa neprimerane zvyšuje a to môže zákazníkov od kúpy odradiť,“ hovorí Postl.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 106010 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko stoja nové stroje na triedenie odpadu.
  • Ako neprísť o svoju zálohu.
  • Čo sa deje s obalmi, keď zmiznú v čiernej diere prístroja.
  • Kam putujú obaly ďalej.
Domov
Zdieľať
Diskusia